Domates Çökme Hastalığı Kesin ve eItkili Çözümü Sitemizde.

Domates Çökme Hastalığı Kesin ve eItkili Çözümü Sitemizde.

ABONE OL
Mart 30, 2023 07:34
Domates Çökme Hastalığı Kesin ve eItkili Çözümü Sitemizde.
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates Çökme Hastalığı

Domates çökme hastalığı; çökerten, çökme ve kök çürüklüğü gibi isimlerle bilinmektedir. Hastalığın belirtileri; domates fideliklerinde çıkış öncesi ve sonrası görülen bir hastalıktır. Fidelik devresinde fidelerin toprakla temas eden kök boğazlarından itibaren eğildikleri görülmektedir. Çıkış öncesi, çıkış sonrası meydana gelen ölümler meydana gelmektedir.

Üretimi en çok yapılan ve ılık iklim meyvesi olan domates, sofraların vazgeçilmezi durumundadır. Çünkü yemeklere, salatalara, çorbalara katılan domates, sos yapmak ile birlikte ketçap yapmak içinde kullanılmaktadır. Sofralık olarak tüketimi yapılan domates sanayi alanında da önemli bir hammadde görevi görmektedir. Domates bitkisinin üretiminde bir takım hastalık ve zararlılarla karşılaşılmaktadır.

Fidelikte ocaklar hâlinde boşluklar meydana gelmektedir. Çeşit seçimine göre hastalık artışı yada azalışı değişmektedir. Hastalık  fide üretilen bütün bölgelerde yayılmış ve zarar oranı artmaktadır. Topraktan çıkış öncesi domates çökme hastalığı genellikle bitkinin topraktan çıkmadan önce konukçunun fungus tarafından zarar vermesi ile başlamaktadır. Bu durum tohum çimlenmesini önleyen veya yavaşlatan bir durum olarak görülmektedir. Hem de patojenin yayılması için koşullar sağlanmaktadır.

Topraktan çıkış sonrası çökerten hastalığı, toprak seviyesindeki veya toprak seviyesine yakın fidelerde görülmektedir. Pythium spp. kökleri veya kök uçlarını da hasta etmektedir. Hastalıklı doku sulanmış ve büzülmüş bir şekilde görünüm almakta ve sonuçta fidelerin çökmesine neden olmaktadır. Konukçu bitkilerin olgunlaşmasıyla birlikte çökerten zararı daha aza inmektedir. Hastalıklı bitkinin gövdeleri daha küçük sert ve dayanıklı yapıya dönüşmektedir. Çökerten hastalığı domates bitkisinde ve diğer sebzelerde oldukça yaygın olarak görülmektedir.

Domateste hastalığın gelişme koşulları; hastalık etmeni toprakta uzun süre yaşama yapısına sahip olmaktadır. Ancak, ıslak toprak ve düşük sıcaklıklar, çevre koşulları istediği gibi sağlandığı zaman hastalık etmeni giderek artmaktadır. Domates çökme hastalığı; Hastalık en çok ayrışmamış bitki kalıntılarının bulunduğu topraklarda çok olmaktadır.

Mücadele yöntemi olarak, hastalık etmenini azaltmaya yardımcı olmak için ilaçlama yapmak gerekmektedir. Hastalık riski olmayan konukçu bitki dışındaki  bitkilerle ekim nöbeti uygulamak gerekmektedir. Ancak, bu şekilde azalma görülmektedir. Patojenlerle mücadeleye destek olmak için fungisit uygulanmış domates tohumu ekilmesi gerekir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP