Yonca Yetiştiriciliği

Yonca Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 16, 2023 09:59
Yonca Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

YONCA YETİŞTİRİCİLİĞİ

Yonca Yetiştiriciliği. Çok yıllık bir yem bitkisidir. İyi besleme özelliği ve yüksek veriminden dolayı yem bitkilerinin kraliçesidir. Diğer yem bitkilerine oranla protein, vitamin ve mineral maddece zengindir. Değerli bir yem bitkisidir. Yonca ot, silo yemi, pelet yem, yonca unu, yer örtüsü (erozyona karşı) ve yeşil gübre olarak yarar sağlar.

Toprak isteği yönüyle fazla tınlı, kumu çok olmayan, yeterli derecede kireç içeren toprakları sever. Yoncalık drenajlı ve tesviyelidir. Çünkü yüksek taban suyu ve durgun su yoncada verim düşüklüğüne ve giderek de seyrekleşmeye neden olmaktadır. Bunun için yonca tohumu yüzey drenajına önem verilmelidir. Bu nedenle 90-100 metrede bir meyil istikametine dik hendekler açılarak tahliye edilmelidir.

Yonca yetiştiriciliği. en çok hayvan beslenilen bölgelerdedir. Hayvan beslenmesinde önemli bir yere sahip olup diğer yem bitkilerine nazaran daha besleyicidir. Yonca çok yıllık bir yem bitkisidir. Bitkilerinin kraliçesidir. Erozyon kontrolünde etkili olup kökleri toprağın derinliklerine ulaştığı için derindeki sudan ve besin maddelerinden yararlanabilmektedir. Kendisinden sonra ekilecek bitkiler için Azot ve Organik maddece zengin bir ortam bırakmaktadır. Ülkemizde genellikle sulanan alanlarda yetiştirilmektedir.

Yonca tohumları çok küçük olduğu için ekim yatağı çok iyi hazırlanmalıdır. Taban suyu yüksek olan yerler ekim için tercih edilmemelidir. Yabancı ot sorunu olan tarlara ekim yapmak yapılmaması gerekir. Yonca özellikle ilk gelişim devresinde oldukça zayıf olduğu için yabancı otlarla rekabet gücü oldukça azdır. Özellikle küsküt sorunu olan arazilerde ekilmesi tavsiye edilmez.

Yonca yetiştiriciliği. Çitfçi yonca tohumu ekimi işlemini ilkbahar veya sonbaharda yapar. Sonbahar ekimi için eğer geç kalınmamış ise ilkbaharda eker. Genel olarak kışları sert geçen yerlerde ilkbahar aylarında ılıman bölgelerde ise sonbahar aylarında ekim yapar. Tarlasına ilk kez ekim yapacaksa tohumunu bakteri kültürü ile aşılar. Sıra arası 15 -20 cm. olarak ekim yapar.  Ekim derinliği ise 1 – 2 cm. bırakır. Tohumun derine düşmesi durumunda çimlenme problemleri karşılaşacağını unutmaz. İyi hazırlanmış bir tarlaya hububat ekim mibzeri ile ekim yapar. Dekara 2 – 2,5 kg. tohum kullanması yeterlidir.

Yonca yetiştiriciliği.  Çiftçi eğer imkanı varsa dekara 1 – 2 ton olacak şekilde  yanmış hayvan gübresi  verir. Pulluk ile sürüm yapar. Daha sonra kazayağı tırmık , diskaro ve merdane ile araziyi düzler. İyice düzler kesekleri kırar.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP