Yonca Biçimi Nasıl Yapılmalıdır

Yonca Biçimi Nasıl Yapılmalıdır

ABONE OL
Mart 16, 2023 09:39
Yonca Biçimi Nasıl Yapılmalıdır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yonca Biçimi Nasıl Yapılmalıdır

Yonca biçimi nasıl yapılmalıdır? Ekimi sonbahar ya da ilkbaharda yapılmaktadır. Birinci yonca tohumu ekimin ilkbaharda gerçekleştiğini varsayalım ve eğer her şey yolunda giderse, yaklaşık 60-65 gün sonra normal şartlarda ilk biçimi yapılacaktır. İkinci biçim ise 35-45 gün sonra yapılmaktadır. Genellikle birinci ekimde her 35-45 günde bir, sonbaharın sonlarına kadar biçim yapılmaktadır.

Sonbaharın sonunda, bitki bir sonraki ilkbahara kadar gelişimini durdurmaktadır ve kendini kışa hazırlamaktadır. Eğer gerekli bakım yapılırsa, ikinci yıl ilkbahardan sonbahara kadar her 35-45 günde bir yonca biçimi yapılabilmektedir. Aynı durum diğer yıllar için de geçerlidir.

Yonca biçimi nasıl yapılmalıdır? Hasat işlemi yonca çiçeklenmeden hemen önce gerçekleşmektedir. Birçok üretici, yonca çiçeklerini ekimden hasada kadar çıkmayacağını ve dolayısıyla asla çiçek göremeyeceğinizi iddia etmektedirler. Yonca biçimi için en uygun saat sabah saatleridir. Eğer tohum elde etmek isteniyorsa bunun için en iyi dönem üçüncü yılın haziran-temmuz aylarıdır. Fakat bu durumda, her 35-45 günde bir hasat yapılamamaktadır çünkü yoncanın çiçek açmasına ve ayrıca tohum üretebilmesi için zaman tanınmaktadır. Bu durumda, polinatör böceklerin faaliyetlerine ihtiyaç olacaktır.

Bu tarlalarda bitkilerin seyrek olduğu ve yabancı otların bulunmadığı yerlerden yonca tohumu almak daha doğru olmaktadır. Yonca tohumu alınacak tarlalarda ilk biçim ota yapılmaktadır. İkinci biçim tohuma bırakılmaktadır. Yonca çiçekleri arı ve böcekler yardımı ile tozlaşmaktadır. Tohuma bırakılan yoncaların meyveleri %75-80 olgunlaştığı zaman kahverengiye dönmeye başladığında biçilmektedir. Yoncada tohum verimi ortalama 40-50 kg/da kadardır.

Yonca biçimi nasıl yapılmalıdır? Çeşitli yonca hasat makineleri bulunmaktadır. Genellikle biçim makineleri yoncaları mümkün olduğu kadar az anız yüksekliği bırakacak şekilde biçilmektedir. Fakat yonca tacı zedelemeden biçilmesi gerekmektedir. En yaygın yonca tohumu biçim ve hasat tekniği, makinenin bitkileri biçmesini, sonra biçtiği yoncayı sıraya dizmesini ve son olarak tarlada bırakıp kurumalarını sağlar. Bu durumda, beklenmeyen bir yağmur bitkilerin küflenmesine ve üretim kalitesinin düşmesine neden olabilmektedir. Daha sonra, makine 2 sıra biçilmiş yoncayı 1’e dönüştürür. Bitkilerin kuruduğuna emin olduktan sonra, bir balya makinesi ile samanı 50-1000 kg ağırlığındaki balyalara düzenler. Hektar başına yıllık ortalama verim 20-35 ton olmaktadır. Buda ortalama 5-6 biçimden elde edilmektedir. Yoğun tarımda ortalama hektar başına en yüksek yıllık verim 40 tonu aşabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP