Kabakta Mozaik Virüs

Kabakta Mozaik Virüs

ABONE OL
Mart 16, 2023 10:20
Kabakta Mozaik Virüs
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kabakta Mozaik Virüs

Kabakta Mozaik VirüsKonukçu bitkilerde sistemik olarak bulunmaktadır. Kabak tohumu ve Karpuz telli böceği ile ve mekanik olarak taşınmaktadır. Yazlık kabaklarda %35*in üzerinde ve kavunlarda %10 oranında tohumla taşınmaktadır. Özellikle vektörler, beş dakikalık bir beslenme süresi sonunda virüsü bünyesine alıp, 20 güne kadar sağlıklı bitkileri enfekte edebilmektedir. Ayrıca belirtiler genç bitkilerde daha şiddetli görülmektedir. Yapraklarda klorotik sarı lekeler, koyu yeşil damar bantlaşması ve deformasyon görülmektedir .

Kabakta Mozaik Virüs. Yapraklarda kabarcıklar ve deformasyon oluşmaktadır. Damar aralarındaki alanlarda daralmalar ortaya çıkmaktadır. Meyvelerde renk bozulması, yüzeyde kabarıklık ve şekil bozukluğu görülmektedir. Hastalık, enfeksiyon zamanına ve şiddetine bağlı olarak, üründe kalite ve kantite kaybına yol açtığından ekonomik önem taşımaktadır.  Bitkiler fide döneminde bulaşırsa çöker ve ölmektedir. Çiçeklenme döneminde enfeksiyon olursa bitki meyve bağlamaz ya da meyveler dökülmektedir. Bitkiler olgun dönemde hastalanmışsa, şiddetli mozaik görülmez.

Bulaşma Yolları: Karpuz telli böceği virüsün vektörüdür. Kabak tohumu  ile taşınır. Virüs mekanik olarak da taşınmaktadır. Konukçuları : Kabak , kavun , karpuz ve hıyar başlıca konukçularıdır.

Kabakta Mozaik Virüs. Kültürel Önlemler : Virüsten ari tohum kullanılmalıdır. Özellikle dayanıklı kabak tohumu çeşit kullanılmalıdır. Ara konukçu olan yabancı otlar ve vektör böceklerle mücadele yapılmalıdır. Ayrıca fideliklerde hastalık görülürse hasta fideler imha edilmelidir. Hastalıklı bitkiler imha edilmelidir. Bitkiden bitkiye nakil riskini azaltmak için kullanılan aletler ancak  %5-10Muk trisodyum fosfat solüsyonu ile dezenfekte edilmelidir.

Kimyasal Mücadele :Kabak mozaik virüsü ile kimyasal mücadele yoktur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP