Bezelye Yetiştiriciliğinde Verim

Bezelye Yetiştiriciliğinde Verim

ABONE OL
Mart 16, 2023 16:24
Bezelye Yetiştiriciliğinde Verim
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bezelye Yetiştiriciliğinde Verim

Bezelye Yetiştiriciliğinde Verim. Tohumların çimlenerek bitkilerin toprak yüzüne çıkıp gelişmeye başladığı ilk hafta içinde büyümeleri çok yavaştır. Yabancı otlar bitkilerin 4-5 yapraklı olduğu dönemde toprağı havalandırmak, varsa kaymak tabakasını kırmak, yabancı otları almak ve gerekiyorsa seyreltme yapmak amacıyla birinci çapa yapılır. İlk çapa yüzeysel yapılmaktadır. Köklere zarar verilmemelidir. Birinci çapadan yaklaşık 20 gün sonra bezelye tohumu bitkiler 25-30 cm boylandıkları yabancı otların fazlalaştığı dönemde ikinci çapa yapılır. Bu çapa ile bitkilerin boğazları doldurulur.

Genellikle ikinci çapa zamanı çiçeklenmeden önceki dönemdir. Genelde iki çapa yeterli olmaktadır. Ancak kaymak tabakası ve yabancı otların oluşması halinde üçüncü bir çapa da yapılabilmektedir.

Bezelye Yetiştiriciliğinde Verim. Sırık bezelyelerde ikinci çapa ile birlikte herek verme işlemi de yapılmaktadır. Kafes tellerle, zikzaklı gergin iplerle, kargı veya sırıklarla bitkilere herek verilmektedir. Herekler bitkilerin rüzgârdan ve toprakta bulunan nemden zarar görmemesini sağlamaktadır. Bitkiler hereklere büyüme uçlarındaki sülüklerle çok sağlam olarak tutunmaktadır. 3-4 m.de bir dikilen kazıklara kafes teller meyilli şekilde duvar gibi çekilmektedir. Bezelye tohumu bitkileri bu kafes telleri üzerinde çok iyi gelişmektedir. Düzenli hasat yapılarak kaliteli düzgün meyveler elde edilmektedir. Özellikle bu yöntem küçük aile işletmelerinde sofralık, taze bezelye üretiminde kullanılmaktadır.

Bezelye Yetiştiriciliğinde Verim. Kendinden önce yetiştirilmiş olan bitkiye verilmiş olan gübrelerle çoğu kez yetinmektedir. Bezelye yetiştiriciliğinde verim artırmak için çiftlik gübresi vermekten kaçınılmaktadır. Çiftlik gübresi vegatatif kısımların aşırı gelişmesini sağlar; bakla ve dane veriminin azalmasına neden olur. Fakat toprağın yapısını düzeltmek için verilmesi gerekiyorsa, bezelyeden önce yetiştirilen çapa bitkilerine verilmektedir. Özellikle bezelye, potasyum ve fosfor eksikliğine karşı çok hassastır. Topraktaki fosfordan çok iyi faydalanır. Gübreleme; bezelye tohumu ekimi öncesi toprak işleme sırasında yapılmalıdır. Her ilaçlamada yaprak gübresi kullanılmalıdır. Yaprak gübreleri bitkilerin strese girmesini önler. Bitkilerin mikro element ihtiyaçlarını karşılar. Meyve tutumunu ve meyvelerin kalitesini arttırır. Yapraklar oluştuktan sonra 15 gün aralıklarla üç Goldenmix uygulaması yapraktan yapılır. Hafif bünyeli topraklarda ve elle hasatta verilen gübre miktarı artırılmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP