MHP’ de Herkesin Merakla Beklediği Soru: Ne Olacak Şimdi?

MHP’ de Herkesin Merakla Beklediği Soru: Ne Olacak Şimdi?

ABONE OL
Ağustos 16, 2024 18:34
MHP’ de Herkesin Merakla Beklediği Soru: Ne Olacak Şimdi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TÜRKEŞ MANGA
KozanBilgi.Net İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni

MHP’ de Herkesin Merakla Beklediği Soru: Ne Olacak Şimdi?

Bir referandum oylamasını daha yaşadık. Büyük bir katılımın yaşandığı ve seçmenlerin yoğun ilgi gösterdiği referandumun sonunda YSK yaptığı mühürsüz oyların kullanımının geçerli olduğu açıklamasıyla referanduma gölge düşürdü. Buna rağmen daha sonuçlar açıklanmadan Cumhurbaşkanı ve başbakan balkon konuşmalarında “Atı alan üsküdarı geçti” şeklinde yaptığı açıklamalarıyla artık sonucun hiçbir şekilde değiştirilemeyeceğini ima ettiler.

‘Evet’ oyu veren MHP seçmeninin yüzde 3-3.5 civarında olduğu analiz ediliyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’nin yanı sıra milliyetçi ve ülkücü oyların etkili olduğu Adana, Mersin, Manisa ve Iğdır’dan gelen sonuçlar da partide moralleri bozdu.

Genel başkan adayı Sinan Oğan, sonuçları “Çok net, Türk milliyetçileri ‘Hayır’ dedi” şeklinde yorumladı. Kulislerde, bu tablonun MHP yönetiminde dengeleri değiştireceği dillendirilirken, muhaliflerin partiye dönüş yollarının  kapalı olması halinde yeni parti arayışına girileceği belirtiliyor.

Bu konuda en iddialı isim Meral Akşener…

Akşener’in merkez sağda yeni bir parti oluşumuna gideceğine güçlü bir olasılık olarak bakılıyor.

YEREL SEÇİMDE MHP’NİN İKİ KALESİNDEKİ ‘EVET’ CEPHESİ ÇÖKTÜ

Suriye’de yaşanan iç savaşın Türkiye’ye yansıyan sosyal ve ekonomik sıkıntılarını çeken kentlerin başında gelen diğer bir Çukurova kenti olan Hatay da ‘hayır’ derken, bazı ilçelerinde ‘hayır rekoru’ kırıldı.

ADANA’NIN KADERİNİ 3 İLÇE BELİRLEDİ

Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP ve MHP bloğunu destekleyen Adana, bu kez AK Parti MHP bloğuna destek vermedi. Referanduma yüzde 58’lik oy ile hayır diyen 15 ilçeye sahip olan Adana’nın Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 8 ilçe MHP, 4 ilçe AK Parti 3 ilçeyi ise CHP’li belediye başkanları yönetiyor. MHP’li 7 ilçe ile AK Partili 2 ilçe Evet derken CHP’li 3 ilçe ile AK Partili 2 ilçe Hayır’ı tercih etti. AK Parti’nin Adana’daki kalesi olan merkez Yüreğir İlçesi’ndeki yüzde 52 oranındaki hayır oyu sürpriz olarak değerlendirildi. Adana’da hayır çıkmasında eyalet tartışması ve MHP tabanının ‘gönülsüz’ görüntüsünün oranları etkilediği konuşulurken, Ak Parti ve MHP yoğunluğu olan Seyhan İlçesi’nde CHP’li belediyenin referandum çalışmasının sonucu etkisinden söz ediliyor.

MERSİN’DE AKP-MHP BLOĞU ÇÖKTÜ

Mersin’de son yerel seçimde Büyükşehir Belediyesi’ni CHP’nin elinden alan MHP ile AK Parti bloğunun 1 Kasım’da aldığı yüzde 52 oranındaki oy, referandumda çöktü. Yüzde 64 hayır çıkan kentte evet oyları yüzde 36’da kaldı. Yaşanan yüzde 16’lık kaybın MHP tabanından hayıra geçiş olduğudüşünülüyor. Büyükşehir Belediyesi ile 8 ilçe belediyesinin MHP’li olduğu kentte CHP’nin 3, AK Parti’nin 1, HDP’nin de 1 belediye başkanlığı buluyor. Ancak HDP’li belediyeye kayyum atandı. Yerelde MHP, iktidarda da AK Parti’nin üstünlüğüne karşın yüzde 36’lık evet oyu çöküş olarak değerlendirildi. AK Parti’nin elinde bulundurduğu tek ilçe olan Aydıncık’ta da hayır oyu yüzde 58 çıktı. Kentteki kırılma noktası MHP tabanındaki ‘eyalet sistemi’ tartışması oldu. 1 Kasım’da CHP-HDP bloğunun yüzde 45 olan oy oranı ise referandumda yüzde 64’e yükseldi.

HATAY’DA KAYIP MHP’DEN

Doğu Akdeniz’in en önemli şehirleri arasında yer alan ve 6 yıldır komşu ülke Suriye’de yaşanan iç savaştan en çok etkilenen şehirlerarasında yer alan Hatay’da referandumdan Hayır oyları ağırlıkta çıktı. Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni AK Parti’den yeniden aday gösterilmeyince CHP’ye geçen Lütfi Savaş’ın kazandığı kentte 1 Kasım seçimlerinde ise AK Parti-MHP bloğunun yüzde 55 oranındaki oyuna karşın Evet oyları yüzde 45.6’da kaldı. Kayıp yüzde 10 olarak gerçekleşti. 1 Kasım’da oyların yüzde 43’ünü alan CHP ve HDP bloğu referandumda yaklaşık yüzde 11’lik artış sağladı. Hatay’daki evet cephesine yeterli destek çıkmaması Suriye’deki iç savaşın Hatay’a yaşattığı ekonomik sıkıntıya bağlanırken MHP kökenli seçmenlerin de tercihi Hayır oldu.

MHP’nin kalesi olarak bilinen Dörtyol ve Erzin’de Hayır oyları çoğunlukta çıkarken bir diğer kale olarak görülen Belen’de Hayır oyları yüzde 41’lere ulaştı.

BAŞKANIN YORUMU

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Burhanettin Kocamaz ise çıkan sonucu iyi okumak gerektiğini vurgulayarak şu yorumu yaptı: “Milletimiz ben tam anlamıyla ikna olmadım, ancak sizler de ülkenin geleceği için diyalogu elden bırakmadan üzerimize oynanan oyunları görün’ demiştir.”

DEFNE VE SAMANDAĞ’DA REKOR HAYIR ÇIKTI

Hatay’ın merkez ilçesi Defne’de Hayır oyları yüzde 93,5’e ulaştığı, Evet oylarının oranı ise yüzde 6,5’te kaldı. Samandağ İlçesi’nde de Hayır oyları yüzde 92.3 olurken Evet oyları yüzde 7.7 olarak gerçekleşti. Hayır, oylarının çoğunlukta olduğu Defne, Arsuz, Samandağ, Dörtyol, Erzin ve İskenderun’un, Hatay genelinde hayır oylarına büyük katkı yaptığı gözlenirken, bu ilçelerden Erzin ve İskenderun Belediye başkanlarının AK Partili, Dörtyol Belediye Başkanının ise MHP’li.

BAHÇELİ’NİN KENTİ OSMANİYE’DE YÜZDE 23.5’LİK KAYIP

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’deki yüzde 57.8’lik Evet sonucu 1 Kasım’a göre ‘sürpriz’ olarak değerlendirildi. 1 Kasım’da AK Parti ile MHP bloğunun yüzde 81’lik bir başarı sağladığı Osmaniye’de yüzde 23.5’lük düşüş yaşandı. CHP’nin yüzde 13.56, HDP’nin ise yüzde 2.66 oranında oy aldığı Osmaniye’de Hayır oyu yüzde 42.2’e çıktı. İlçelerden Sumbas ve Toprakkale’de ise Hayır oyları çok az bir oranla önde çıktı.

TEHDİT VE HAKERET EDEN BAŞKANIN İLÇESİNDEN EVET ÇIKTI

Referandumdan önce Hayır diyecek olanlara ‘Hayır’cıyım demek şerefsizliktir. İŞKUR’dan girmiş ‘Hayır’a çalışıyormuş. Çalışamazsın kardeşim. Sözümüzü dinleyemeyen ya FETÖ’cü ya APO’cudur” diyen AK Partli Ökkeş Namlı’nın Belediye Başkanı olduğu Düziçi İlçesi’nde de evet çıktı. İlçede evet oyları yüzde 56.47 çıkarken hayır oyları yüzde 43.53’de kaldı. İlçede 1 Kasım seçimlerinde AK Parti ile MHP bloğu yüzde 75 oy almıştı.

PEKİ ŞİMDİ MHP CEPHESİNDE NE OLACAK?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve kurmayları seçimde galip çıkan MHP oldu dediler. Aslında bunun olmadığını ve Bahçeli ile Kurmaylarının MHP’yi iktidara taşıyacak bir potansiyelinin olmadığı aksine MHP’yi AKP’nin boyunduruğu altında çöküşe zorladığını her kes görüyor ve çok iyi biliyor.

MHP’li muhalif adaylar şu an çok iyi bir şekilde MHP genel merkezini okumaya ve kendilerine verilecek mesajı takip etmeye çalışıyorlar. MHP’nin alternatif partisi ise Eski MHP’lilerden, ülkücülerden Ahmet Yılmaz tarafından kurulan Milliyetçi Türkiye Partisi olduğu artık dillendiriliyor.

MHP Genel Merkezi kendilerine muhalif olan MHP’lileri ihraç ederken bir çok il, ilçe yöneticileri de partilerinden istifa ederek MHP’nin tamamen boşalmasının yolunu açıyor. Yıllardır girdiği bütün seçimlerden hep başarısız çıkan Bahçeli ve ekibi yenilen pehlivan güreşe doymazmış misali hala MHP’nin önünü tıkamaya devam ediyor.

Eğer MHP muhalif adaylara kapılarını tamamen kapatırsa ülkücülerin birleşecekleri yeni parti olan Milliyetçi Türkiye Partisi (MTP) hemen kurultaya gidecek ve genel başkan koltuğuna Meral Akşener’i yada diğer muhaliflerden birisini getirecektir.

Akşener ve muhaliflerinin MTP çatısı altında birleşmeleri yeni bir soluk arayan seçmenlerin de birleşme noktası olacaktır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP