Anavarza’ya böyle mi sahip çıkacaksınız?

Anavarza’ya böyle mi sahip çıkacaksınız?

ABONE OL
Ağustos 12, 2023 18:29
Anavarza’ya böyle mi sahip çıkacaksınız?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TÜRKEŞ MANGA
KozanBilgi.Net Kurucusu ve
Genel Yayın Yönetmeni

Adana İli, Kozan ilçesi sınırları içerisinde bulunan tarihi Anavarza antik kentine ve burada yaşayan Dilekkaya’lılara (Anavarza’lılara) hangi siyasetçi, hangi bürokrat gelirse gelsin (Bakan Atilla Koç, Bakan Ertuğrul Günay, Vali İlhan Atış, vs..) ağızlarında sakız gibi ezberledikleri bir laf var ve onu nutuklarında bol keseden atarlar. “Anavarza Efes’in on katı büyüklüğünde büyük bir antik kent” dir.

Helal olsun bunu öğrenmişler. Kelime dağarcıkları da sığ olduğu için temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp söylüyorlar.

Peki, siz bu Efes’in on katı büyüklüğünde olan antik kent için ne yaptınız?
……………..

Geçtiğimiz günlerde Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı Danışmanı Sayın Mustafa Halaçoğlu tarafından organize edilen ve yönetilen büyük bir geziye basın olarak davet edildim. Mustafa Halaçoğlu gerçekten büyük çabalarla ve büyük özverilerle Adana Büyükşehir Belediyesini her zaman ön plana çıkarıyor. Kendisini ve kurumunu buradan öncelikle kutlamak istiyorum.

Anavarza’ya Adana’dan gelen ziyaretçilerden bir saat önce geldim. Amacım Anavarza’nın efsane ismi Hatun Dilci teyze ile biraz sohbet edip halini hatırını sormaktı.

Allah uzun ömürler nasip eylesin Hatun teyze konuşurken birden duygulandı ve gözleri yaşardı. Hayrola Hatun teyze ne oldu diye sorunca “Türkeş’im mozaikli havuza bir baksana” dedi.

Anavarza’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin özellikle görmek için geldikleri ilk durak yeri olan mozaikli havuza baktığımda şok geçirdim. O an dudaklarımın arasından ne kadar çirkin sözler, beddua lanet varsa hepsini mırıldandım. Mozaikleri söküp Adana’ya müzeye taşımışlar.

Hatun teyze anlatırken bir taraftan da ağlıyordu “Türkeş’im o havuzu biz ilk bulduğumuzda onu bir evladımız gibi gördük ve değer verdik. Devlet buna hiçbir zaman sahip çıkmadı. Koruma altına almadı ama şimdi sözde koruma için buradan söküp Adana’ya taşıdılar. Havuzun içindeki mozaikleri Spiralle önce parça parça kestiler. Keserken o mozaiklerin parçaları çinki taşı gibi her yere savruldu. Daha sonra keskilerle alttan vurarak parçalayarak paketleyip götürdüler. Adana’da tekrar birleştireceklermiş. Hiç parçalanmış, yerinden sökülmüş bir sanat eseri tekrar eski haline gelir mi?” diye sordu.

Evet Hatun teyzenin evinin önündeki ve bahçesindeki iki havuzun da sözde tarihi korumaya çalışan Kültür Bakanlığı yetkilileri tarafından sökülüp götürülmüş. Be beyinsizler siz şimdi Anavarza’yı, Anavarza’nın tarihini, tarihi değerlerini Anavarza’dan kaçırarak mı burayı turizme açacaksınız. Sizin mezar soyguncularından bir farkınız mı kalıyor.

Bütün bunları düşünürken Adana’dan gelen 10 adet Belediye otobüsü ve içerisinde bulunan yaklaşık 250 kişi her şeyden habersiz yanımızdan geçerek alakapıya doğru geçtiler.

Vay be Anavarza’ya gelen yerli ve yabancı turistler ilk önce bu mozaikli havuzları görmek için dururlar ve daha sonra kaleye çıkarlardı. Oysa Anavarza’ya ilk defa gelen bugünkü kafile bu tarih talanından haberleri bile olmadan buradan gelip geçtiler, o güzelim mozaikleri hiç göremediler.

Dünyanın her yerinden Anavarza antik kentini görmek ve gezmek için gelen yerli ve yabancı turistler artık Anavarza’yı gezdikten sonra Adana Bölge Müzesini de gezmek zorunda kalacaklar. Çünkü ancak orada görecekleri Anavarza’dan kaçırılan tarihi eserlerle gerçek Anavarza’yı tanıyacaklar.

Ve son olarak Anavarza’yı Adana’ya taşıyan zatı muhteremlere seslenmek istiyorum.

Hatun teyzenin evinin bahçesinde boş bıraktığınız o havuzla artık göğsünüzü gere gere övünebilirsiniz. Bu büyük başarınızdan dolayı bakanlık bütçesinden iyi para da almışsınızdır. Ama siz önce Anavarza’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin kullanabilecekleri bir tuvaleti öncelikle buraya kazandırın, insanlara olan saygınızı gösterin. Her yerin çöplükten geçilmediği bu tarihi mekânı nasıl temiz tutabilirsiniz. Önce onu düşünün.

FOTO: Hatun Teyzenin evinin bahçesinde bulunan mozaik havuz, sökülmeden önce

FOTO: Ve tarihi mozaikler Anavarza’dan Kültür Bakanlığı yetkilileri tarafından parçalanıp söküldükten sonraki hali.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP