Kozan Büyük Bir Depreme Hazırlıklı Olmalı

Kozan Büyük Bir Depreme Hazırlıklı Olmalı

ABONE OL
Ağustos 16, 2024 18:40
Kozan Büyük Bir Depreme Hazırlıklı Olmalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TÜRKEŞ MANGA
KozanBilgi.Net İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni

Kozan Büyük Bir Depreme Hazırlıklı Olmalı

Bu yazıyı yazarken bir deprem tellallığı yaparak halkımızı korku içine sokmak ve onları tedirgin etmek amacıyla değil aksine hızla büyüyen ve her gün yeni yeni devasa apartmanların dikildiği ilçemiz Kozan’da yetkililerin tedirgin olmalarını ve hazırlıklı beklemelerini sağlamaktır.

Kandilli rasathanesinden aldığımız verileri her gün KozanBilgi.Net ekranlarına anlık olarak yansıtıyoruz. Gördüğümüz kadarıyla hemen hemen her gün Kozan’da deprem oluyor. Fakat Richter ölçeğine göre değerleri küçük olduğu için fark edilmiyor. Fark edilmiyor diyorduk fakat yavaş yavaş kendini fark ettirmeye başladı. Yaklaşık bir yıl önceki verilere baktığımızda günlük 1.7 şiddetindeki depremler birkaç ay sonra 2.0 ve 2.4 şiddetlerine yükselmiş ve son bir aydır da 3.0 dan 3.5 arasında değerleri artık hemen hemen sabitlemiş ve birkaç günlük periyodik aralıklarla yaptığımız gözlemlerde 3.4 ün altına düşmediğini görüyoruz. Bu da bizi olası yüksek değerli depremlere hazırlıklı olmamız gerektiğini belirtiyor.

Geçtiğimiz günlerde Kozan’daki depremler hakkında açıklamalarda bulunanJeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) Adana Şubesi Başkanı Melih Baki, Kozan ilçesinde iki günde yaşanan 16 depremin kendilerini şaşırtmadığını, bölgede sismik hareketliliğin yoğun olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı Muhabirine açıklamada bulunan Melih Baki, özellikle Kozan ve İmamoğlu ilçeleri arasındaki Tepecik ören bölgesinde, yaklaşık iki yıldır çok aktif olarak sürekli deprem olduğunu vurguladı.

Kozan’da son günlerde yaşananların da beklendiğini ifade eden Baki,”Akdeniz Bölgesi, sismik olarak son bir yıldır çok aktif bir süreç geçiriyor. Bölgede büyük bir deprem olması sürpriz sayılmaz” dedi.

Adana’nın bundan sonra ”uzak yakın, küçük büyük” tüm depremleri çok hassas şekilde hissedeceğini iddia eden Melih Baki, şöyle devam etti:

”Bunun en büyük nedeni, Çatalan içme suyu projesi sonrası kuyuların kapatılması. Kentteki içme suyu kuyularının kapatılmasıyla yeraltı suyu yükseldi. Çok katlı yapıların bodrumlarına su dolmaya başladı. Teknik araştırma yapılmadan regülatör köprüde suyun tutulması, yer altı suyunun yükselmesinde etkili oldu. Yakın bir depremde oluşabilecek hasar, beklenenin çok üstünde olacaktır.”

Melih Baki, Doğu Akdeniz’deki sismik hareketlilik göz önüne alındığında yapılması gereken en önemli konuların başında, daha önce Adana depremini geçirmiş binaların envanterinin çıkartılması geldiğini ifade etti.

Bu binaların olası yeni bir depremde nasıl bir tepki vereceğinin değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Baki, ”Yeraltı sularının yükselmesiyle zemin artık eski zemin değil. Bu nedenle bu binalar yeniden gözden geçirilerek, ne olabileceği araştırılmalı” diye konuştu.

JFMO Adana Şubesi Başkanı Baki, zaman kaybeden ilgili ve yetkili yerlerin bu durumu göz önüne alarak, gerekli çalışmaları hızla başlatmak zorunda olduğunun da altını çizdi.

Baki, Jeofizik Mühendisleri Odası olarak daha önce konuyu yazılı ve sözlü halde, Valilik ve Büyükşehir Belediye Başkanlığına da aktardıklarını sözlerine ekledi.
Evet, buradan anladığımız kısaca şu Allah hiçbir zaman göstermesin ama Kozan’da büyük bir deprem olabilir. Geçtiğimiz günlerde oluşan 3,4 lük depremin ardından Kızılay’ın deprem bölgesi olma ihtimali yüksek olduğu söylenerek Kozan’a gelmesi ve burada araştırma yapması da bunu doğruluyor. Fakat maalesef Kozan’da bu güne kadar deprem konusunda halkımızı aydınlatıcı hiçbir çalışma yapılmıyor, Ne Kozan Kaymakamlığından, ne Kozan Belediye Başkanlığından ne mimarlar odasından nede konuşması gereken diğer yetkililerin ağızlarından tek laf çıkmıyor.

Kozan’da deprem konusunda özellikle okullarımızda iyi bir eğitim kampanyası başlatılmalı yerel basın aracılığıyla halkımızın bilinçlendirilmesi ve deprem riskine karşı dayanıksız olan binaların tespit edilerek bu binaların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesinin sağlanması ya da yıkımının sağlanarak risk ortamının kaldırılması gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.