TÜRKEŞ MANGA
KozanBilgi.Net İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni
Adana’nın sıcağında tarlasında ter döken Şevket, 30’una geldi ama hâlâ “evlilik neyime” diye düşünüyor. Neden mi? Cebinde para yok, tarlası ipotekli, traktörü hacizlik. “Kız istemeye giderken yüzük alamayık, kebap bile ısmarlayamayık” diye dert yanıyor. Şevket yalnız değil; Adana’da binlerce genç, ekonomik krizin gölgesinde evlilik hayallerini ertelemek zorunda.
Tarladan Sofraya, Cebine Değil
Şevket’in dededen kalma 50 dönüm tarlası var. Pamuk ekiyor, mısır deniyor, ama ne yapsa kâr edemiyor. Gübre torbası 800 lira, mazot litresi 40 lirayı geçti. Ürünü satarken tüccar “Bu fiyata anca” diyor, Şevket’in eli kolu bağlanıyor. Bankadan çektiği kredi faize boğulmuş, bir de üstüne sulama birliği borç çıkarmış. “Eskiden tarla evlendirirdi, şimdi tarla elden gidiyor” diye iç çekiyor.
Evlilik Masrafı: Altın, Düğün, Kebap
Adana’da evlenmek öyle kolay iş değil. Kız istemeye gidince en az 5 bilezik, bir çift küpe bekleniyor. Düğün desen, davullu zurnalı olacak, kebaplar masadan eksik olmayacak. Şevket hesap yaptı: “Altın gramı 2.500 lira, düğün masrafı 150 bin TL’den aşağı değil. Benim traktörüm 120 bin eder, satsam anca düğün olur, gerisi ne olacak?” Haklı; Adana’da asgari ücretle geçinen de, tarladan umut bekleyen de aynı dertte.
Çare Nerde?
Şevket’in aklına parlak fikirler gelmiyor değil. “Belki influencer olurum, Adana sıcağında pamuk toplarken video çekerim” diye gülüyor. Ama gerçek şu: Devlet desteği artsa, borçlar yapılandırılsa, ürün fiyatları düzelse, Şevket gibi gençler belki bir yuva kurar. Adana Çiftçiler Birliği’nin “faizler silinsin” önerisi Şevket’e umut olsa da, henüz icraat yok.
Şevket’in Duası
Şevket tarlada güneş batarken dua ediyor: “Allah’ım, ya bana para ver ya da evlenmeyi unuttur.” Şaka bir yana, Şevket’in hikayesi Adana’da binlerce gencin ortak derdi. Tarladan gelen bereket cebe girmezse, Şevket’in evlilik hayali de tarlası gibi ipotekte kalacak. Sizce Şevket ne yapsın, bu işin çıkışı var mı?
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.