Şarkıcı, besteci
6 Şubat 1956 tarihinde İzmir, Karşıyaka’da doğdu. Öğretmen bir anne ve memur bir babanın evliliklerinin ikinci yıldönümlerinde dünyaya gelmiştir. Kameralarla ilk defa 1961 senesinde ilk ve tek sinema filmi olan Acı Tesadüfte çocuk yıldız olarak tanışmıştır. Altı yaşındayken annesi Raziye hanımdan nota öğrenmiş olması, ortaokul yıllarında gitar çalıp, şarkı söylemesinde büyük yardımı olmuştur. Ortaokul eğitimini sürdürürken mezun olduğu Zafer İlkokulunun sene sonu kutlamalarında kara önlüğünü giyerek mandolin çalmıştır.
İlk sahne tecrübelerini, 1969’da Kervanlar Orkestrası’yla, üç yıl süren beraberliğinde yaşarken, 1971’de 15 yaşında kurduğu Çılgınlar grubuyla birlikte düğün salonlarında ve festivallerde şarkı söylemiştir. 1976’da İzmir Radyosu’nun düzenlediği bir şarkı yarışmasında Annem isimli bestesiyle katılarak birincilik elde etmiştir. 1978’de İstanbul’da ilk 45’lik kaydını gerçekleştirmiştir. Necdet Koyutürk Orkestrası eşliğinde söylediği Sana Kul Köle Olmuştum (söz: Erdener Koyutürk, müzik: Özdener Koyutürk) şarkısı radyo ve televizyonda ilgi toplamıştır. Artık televizyona eskisinden daha çok çıkabiliyor, basında adından övgüyle söz ediliyordur. O günlerde pop müzikten piyanist şarkıcılar dönemine geçiş sırasında çıkardığı ilk Long Play’i olan Yağmur Duası 1982’de yayınlanmıştır. Bu plakta, dönemin sevilen arabesk ve alaturka şarkılarının yanında, özgün bestelerine de yer vermiştir.
Öncel, 80’li yıllar boyunca çeşitli kentlerin otel ve Lokallerinde program yaparken hem bu plağın acemiliğini üstünden atmış, hem de kendi şarkılarını yazmaya giden yolda mesafe katetmiştir.
Nazan Öncel tümü kendi kaleminden çıkan şarkılardan oluşan Bir Hadise Var albümü, Türkiye’de pop müziğin iyiden iyiye yaygınlaştığı 1992’de çıkmıştır. İstanbulda bir şirkette muhasebeci olarak sekiz yıl çalıştığı dönemde Kurtuluşta bodrum katındaki evinde bir şarkı yazmıştır: Gitme Kal Bu şehirde. İşte bizi hüzün duvarlarına çarptıran müptelası olacağımızı anladığımız şarkıdır bu. Aynı nakaratla yarısı bayat yarısı hayat diyerek mizah gücünün zenginliğinin farkına varmışızdır hep beraber.
Artık sahiden Bir Hadise Vardır ve hadisenin adı Nazan Önceldir. Aynı Nakarat, Gitme Kal Bu Şehirde, Âşık Değilim Olabilirim gibi şarkılar 90’lı yılların önemli pop klasikleri arasında yerini alırken, popüler müzik ilk defa kendi dilini oluşturmuş önemli bir şarkı yazarıyla tanışmıştır.
Sonrasında 1994’te Aşk Beklemez (Börekler Açarım), Geceler Kara Tren, Ben Böyle Aşk Görmedim, Dillere Düşeceğiz Seninle gibi şarkılarla dinleyicisinin kalbini bir kere daha kazandığı Ben Böyle Aşk Görmedim albümü yayınlayan sanatçının Börekler Açarım şarkısı radyocular tarafından Türkiyenin ilk anonim pop şarkısı olarak kabul edilmiştir.
Unplugged bir folk-rock albümü olan ve 1995’te çıkan Göç, Nazan Öncel’i pop dünyasından biraz uzaklaştırarak şarkı yazarlığı geleneğinin bir temsilcisi haline getirmiştir. Gidelim Buralardan, Sen Beni Öldürüyorsun, Bir Şarkı Tut, Çocuk Kalbim, ve elbette Göç sözlerdeki lirik ve sade yapıyla albümün en sevilen şarkıları olmuştur. Çek Cumhuriyetlerine kadar uzanan Göç günlerce Çek radyolarında terennüm etmiş yegâne güzelliğimizdir bize yaşattığı. Yegâne diye adlandırılan albümdür bu kara parçasında. Ve ıssız adaya giderken yanımıza alacağımız üç önemli şeyden biri bile ilan edilir dinleyicisi tarafından. Göç artık ıssız adaların albümüdür.
1996’daki Sokak Kızı elektrogitar ve elektro bağlamanın başrolde olduğu bir rock albümüydü. Şarkılarını sokak ağzıyla, hikâyelerle temellendirerek anlatan ilk kadın sanatçımız olan Nazan Öncel bu albümle birlikte uzun yıllardan sonra elektro bağlamayı yeni kuşaklarla tanıştırandı. Erkekler de Yanar, Bırak Seveyim Rahat Edeyim, Ben Sokak Kızıyım ve A Bu Hayatın başarısı yapımcıların pop rock müziğinde güven tazelemelerini sağlamış, genç rock müzisyenlere kapıları açtırmıştır. 1999 ürünü olan Demir Leblebi albümüyse Âşıklar Parkı, Bu Havada Gidilmez, Zor Dünya şarkıları video klipleriyle sevilirken, Sokarım Politikana ve Demirden Leblebi medyanın tutucu kesimlerinin tepkisini çekmiştir.
Zaman içinde gelmiş geçmiş en sert, en cesur ve memlekete eşik atlatan albüm olarak nitelenmiştir. Sırasıyla çıkan bu üç albüm dinleyicisinin başucu albümleri olmuş ve kült albümler listesinde yerini almakta gecikmemiştir. Ne var ki bu üç albüm piyasada bulunamadığından.
2005 yılında Bir Şarkı Tut adı altında orijinal halleriyle Seyhan Müzik tarafından yeniden piyasaya sürülmüştür. Kendisi her ne kadar ödevimi yerine getirdim, dese de dinleyicisine gerçek bir iyilik yapmış olduğu çeşitli köşe yazarları tarafından yazılarak, teşekkür edilirken adının yanına Sokak Kızının yanı sıra kent ozanı, çağdaş filozof ve bilge gibi sıfatlar eklenmiştir.
67 ülkede Türkiyeyi temsil eden Hüpün düzenlemelerinde kullandığı el zilleriyle pop müzik soundunu bir kere daha yönlendirmiş olan Nazan Öncelin müzikal yapısı bakımından bu minvalden hareketle hazırladığı Yan Yana Fotoğraf Çektirelim 2004 yılının en sevilen albümlerinden biri olmuştur.
Hay Hay ve Nereye Böyle dışında Hokka, Gül Pansiyon, Ukala Dümbeleği ve Otomobil radyoların gözdesi olurken beraberinde besteleriyle sanatçı dostlarını listelerin en tepesine taşımıştır. Özellikle Of Of Avrupada ve Orta Doğuda haftalarca fırtınalar estirmiştir. Onu tanıdığımız günden bu yana sadece kendi yazdığı şarkıları yorumlayan tek kadın sanatçımız olan Nazan Öncel bir istisna olarak, 2003 yılında Ahmet Kaya hatırasına yayınlanan Dinle Sevgili Ülkem albümünde, Attila İlhan / Ahmet Kaya eseri Mahur u yorumlamıştır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.