Araştırmacılar stresli dönemde annenin beyninin saldığı kimyasalların embriyonun henüz yeni gelişmekte olan beyni üzerinde doğrudan etkisi bulunduğunu belirttiler.
ANKARA – Gebeliğin ilk dönemlerinde ağır stres altında bulunan kadınların çocuklarının şizofreni olma riskinin daha yüksek olduğu belirlendi.
Manchester Üniversitesi’nden bilim adamları 1973 ile 1995 arasında Hollanda’da yapılan 138 milyon doğumun verilerini inceledi. Araştırma sonucunda hamileliğin ilk üç ayında yakın bir akrabanın ölümüyle karşılaşan kadınların çocuklarında şizofreni ve bağlantılı rahatsızlıklar riskinin yüzde 67 daha fazla olduğu belirlendi.
Araştırmacılar stresli dönemde annenin beyninin saldığı kimyasalların embriyonun henüz yeni gelişmekte olan beyni üzerinde doğrudan etkisi bulunduğunu belirttiler.
Bu etkinin anne ile embriyon arasındaki koruyucu duvarların daha tam oluşmadığı ilk gebelik evrelerinde daha büyük olduğu kaydedildi.
St. Mary’s hastanesinden Prof. Philip Baker “Rahimde bebeğin maruz kaldığı ortamın bebeğin uzun dönemdeki sağlığını belirlediği giderek daha fazla anlaşılıyor” dedi.
Annenin psikolojik durumu bebeği etkiliyor
Araştırmanın annenin psikolojik durumunun karnındaki bebek üzerinde etkisi olduğu yolundaki teoriyi desteklediği belirtildi.
Daha önceki araştırmalarda hamilelikteki stresin erken doğum ve düşük kilolu bebek doğurma riskini artırdığı belirlenmişti.
Başka bazı araştırmalar da şizofreniyle bağlantılı beyin yapısı ve fonksiyonundaki anormalliklerin gelişimin ilk evresinde oluştuğunu göstermişti.
Araştırmada genler gibi başka faktörlerin de şizofreni oluşumu üzerinde etkisi olduğu hatırlatıldı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.