Çiftçi temsilcileri akaryakıt zammına sessiz…  

Çiftçi temsilcileri akaryakıt zammına sessiz…  

ABONE OL
Nisan 6, 2024 18:51
Çiftçi temsilcileri akaryakıt zammına sessiz…  
0

BEĞENDİM

ABONE OL

OKTAY EROL

Zincirin halkalarına mı benzetirsiniz, yoksa merdivenin basamaklarına, hangisi söylenmiş olursa/ olsun; halkalardan biri, ya da basamaklardan birinin olmaması düzlemde “gereken” işleyişi zorlayacaktır! Bir çarkın dişleri de aynı “işlevi” belirtir! Döngünün sürekliliği sona erer! Onun için de çarkın dişleri, merdivenin basamakları, zincirin halkaları salt kendi alanlarında değil, toplumsal yaşamda da yer yer kanıksanması gerektiği görülür!

Hep izleyip duruyoruz ya, üstelik “başlarda” gece yarısı gelen zamdan kurtulmak için akaryakıt istasyonlarının önünde kuyruğa giriyorduk ya; haftada iki, üç kez zam gelmeye başlayınca anlamını yitirdi! Tüm geliri, salt “zamdan” etkilenmemek için yakıt deposunda hapsedecektik! Sanki başka gereksinim yok, ya da ay boyunca elde edilen kazancın “artanı” varmış gibi!

***

Normal günlük kullanılan binek aracı bir yana bırakalım, bir de akaryakıt doldurup kullandığı “araç” geçimi olanlar var! Piyasada dolaşan taksiler var, firmaların pazarlama araçları var, pazara sebze/ meyve taşıyan araçlar var… Haydi bunlar, her akaryakıta “zam” geldiğinde, girdiler/ çıktılar gözetilerek yeniden düzenleniyor, diye düşünelim! Geçen yılın “kazancı” gibi olmasa da, aracın tüm parçalarında tırmanan fiyatlar nedeniyle, “neyse” denecek bir fiyatta buluşuldu diyelim!

Peki, üretici ne yapacak? Toprağı sürerken traktörün çalışmasını sağlayan akaryakıt, tarlaya işçi getirileceği zaman tüketilen akaryakıt, bakımda/ geliştirmede kullanılan akaryakıt/ hasatta akaryakıt! Akaryakıt zamlarının ardından, son bir yılda iki katını aşan fiyatlar karşısında normal işini sürdürebilmek için üretici ne yapmalı, yeniden toprağını ekebilmek için masraflarını nasıl karşılamalı?

***

Adana Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, motorinin litre fiyatının kırk liranın üzerine çıktığına vurgu yaparak, devlet desteğinin arttırılmaması durumunda dışalım meyve ile sebzenin Türk çiftçisinin ürettiği üründen ucuza geleceğini, bunun da üreticiyi bitireceğini söyledi! Ayrıca çiftçi temsilciliklerinin çözüm aramayışlarına, sessiz kalışlarına da şöyle tepki gösterdi:

Çiftçilerin temsilcisi olan ziraat odalarının, bu önemli konularda sessiz kalmış olması endişe vericidir. Çiftçilerin sorunlarına karşı daha etkin bir şekilde hareket etmeleri ve çiftçilerin haklarını savunmaları gerekmektedir. Bu sessizlik, çiftçilerin sesinin duyulmamasına ve çözüm arayışlarının engellenmesine yol açmaktadır.”

***

Akaryakıta gelen zam, tarımda zincirin halkalarını öyle bir etkiliyor ki; ne merdiven basamakları çıkılabiliyor kayganlıktan, ne de çarkın dişlileri “işlevini” yerine getirebiliyor! Son bir yılda üreticinin kullandığı tarımsal ilaç, tarımsal gübre, akaryakıt ikiye katlanırken, ürünün oluşması için harcanan girdiler de ikiye katlanmış, ancak ürün fiyatı ya yerinde saymış, ya da geçen yılın bile gerisine düşerek alıcı bulamamış!

Akdeniz’e kıyısı olan illerin geçim kaynağı narenciye değil mi? Geçtiğimiz yıl yaptığı masrafı unutan, yeter ki ağaçtan portakalı/ limonu toplayanı bulsa verecek birçok çiftçi var! Son bir yılda yaptığı masrafa mı yanmalı, ürettiği ürüne pazar bulamadığına mı yanmalı, ağaçtaki meyvenin ağaçta kalmasına mı yanmalı? Bu yurdun ekonomisinde önemli bir yer tutan halkalardan/ basamaklardan/ dişlilerden biri narenciye; bu umursamazlık nereye dek gidebilir ki? “İktidar”, temsilciler ne yapmak istiyorsa, bilen varsa söylesin, bu güzel yurt aşkına! Ama sakının, geç kalmasın!

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP