X
Ünal Cimit

Ünal Cimit

ABONE OL
Aralık 7, 2023 13:12
Ünal Cimit
0

BEĞENDİM

ABONE OL

(1934 – 1993) Heykel ve Seramik Sanatçısı

Yaşamı

1934 yılında Karadeniz Ereğli’de doğan sanatçı ilk ve orta öğrenimini aynı kentte, lise eğitimini Bursa Ziraat Lisesi’nde tamamladı. Güzel Sanatlar Akademisi Y. Resim Bölümü Halil Dikmen ve Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinde üç yıl eğitim aldıktan sonra Almanya’ya gitti.

Ünal Cimit Ayasofya, sergisinden

Almanya’da üç dönem Offenbach am Main tatbiki Güzel Sanatlar Okuluna devam ettikten sonra Höhr-Grenzhausen Staatliche Keramische Schule’ye geçti ve 1962 yılında üstün başarı diploması ile bitirdi.

Bir süre heykeltraş Fr. Schmit Reuter’in asistanlığını yaptı. Almanya’nın çeşitli seramik ve porselen fabrikalarında Form ve Dekor tasarımcılığı ve Bölüm Yöneticiliği yaptıktan sonra 1964 yılında Türkiye’ye döndü. Yedeksubaylığı sırasında Altınözü Enet köyünde köylüyü kalkındırmak için yaptığı seferberlik gazetelerde yer buldu.

Askerlikten sonra, Eczacıbaşı Süs ve Mutfak Eşyaları Fabrika Müdürlüğü, 1976’da Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü Alçı Şekillendirme atelyelerine öğretim görevlisi olarak atandı. 1982’de Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’nde ve daha sonra Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Ana Sanat Dalı’nda görevlendirildi.

1984 yılından itibaren her iki okuldan da ayrılarak yalnızca sanatçı olarak çalışmalarını sürdürdü. 1989 yılında Abdi İpekçi Spor Salonu Şeref Tribünü önündeki seramik panoyu hazırlayan Ünal Cimit 23 Kasım 1993’te 59 yaşında vefat etmiştir.

“Anadolu’nun Taşından Toprağından Yeşermiyorsa Sevgi Tohumları Ellerinde Gelme” cümlesiyle hatırlanır. Fotoğraf sanatçısı Teoman Cimit’in babasıdır.
Anısını yaşatmak amacıyla, doğum yeri olan Karadeniz Ereğlisi’ndeki Atatürk Kültür Merkezi’nin salonlarından bir tanesine 2006 yılında Karadeniz Ereğli Belediye Meclis kararıyla Ünal Cimit’in adı verilmiştir.

Eserleri, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi gibi müzelerin koleksiyonlarında sergilenmekte ve halen uluslararası müzayedelerde el değiştirmektedir.
TÜRSAB başkanı Başaran Ulusoy’un eşi koleksiyoncu Şadiye Ulusoy kendisinden eğitim almıştır.Seramik Atölyesinden Türkan Elçi gibi sanatçılar mezun olmuştur.

Ödülleri

1958 Würgendorf-Heigen Genç Sanatçılar Sergisi (Başarı Ödülü).
1961 Masallardan Yorumlar, İtalya (3,000 yapıt arasından seçildi)
1982 Kültür ve Turizm Bakanlığı 43. Devlet Resim ve Heykel Sergisi (Seramik Dalı Başarı Ödülü).
1983 Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü (Mansiyon).
1985 Ser-Po-Cam (Başarı Ödülü).
1992 Yılın Sanatçısı, Başarı Ödülü.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.