Limon ve tarçın, şekere iyi geliyor mu?

Limon ve tarçın, şekere iyi geliyor mu?

ABONE OL
Aralık 30, 2023 12:07
Limon ve tarçın, şekere iyi geliyor mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Diyabetle ilgili ne kadar çok şey biliniyor. Peki bunların hangisi doğru hangisi yanlış… Limon ve tarçın diyabet ilacı mı, insülin bağımlılık yapar mı?

Halk arasında şeker hastalığına dair yanlış bilgiler olduğuna değinen Diyabet Cemiyeti Göztepe Dahiliye Merkezi Başhekimi Dr. Bilgin İlhan, İyi bir tedaviyle her hastalığı atlatabilirsiniz diyor. İşte doğru bildiğimiz yanlışlar:

1. DİYABET GEÇİCİDİR

Hayır değildir. Aslında ömür boyu süren kronik bir hastalıktır. İyi bir tedavi ile şeker hastalığının olumsuz etkilerinden korunabiliriz. Ancak hastalığı, şu anki bilgilerle tamamen yok edemiyoruz.

2. YETİŞKİN HASTALIĞI

Yanlış. Son dönemlerde özellikle şişman ve hareketsiz çocukların artışı ile beraber, çocuk ve genç yaştakilerde tip 2 diyabetli sayısı artmaktadır. Bu artışın, beslenme biçimindeki değişime bağlı olduğuna inanılmaktadır. Dünyada yüksek yağ içeren yiyeceklerin artışı, lifli gıdaların alınmaması, ailelerin evde yemek yerine dışarıdaki hazır yiyeceklere yönelmelerinin bunda etkisi olduğu düşünülmektedir.

3. İNSÜLİN İLAÇTIR

İnsülin bağımlılık yapan bir ilaç değildir. Aslına bakılırsa ilaç da değildir. Bir hormondur. Ve çoğunlukla onu üretemediğimiz için diyabetli oluruz. Bu nedenle kullanılması bağımlılık yapmaz. Aslında toplumda `İnsüline başlandığında bırakılamaz` gibi bir düşünce var. Bu düşünce yanlıştır. Bazen, enfeksiyonlarda, gebeliklerde veya operasyonlarda ihtiyaç olmasa bile o an için insülin kullandığımız hastalar oluyor. Bu durum, ortadan kalkınca yeniden haplara dönebiliyoruz. Ama eğer artık haplar yetmeyecek hale geldiyse, zaten orada insülin kullanım zorunluluğu vardır. Ve o dakikadan sonra yeniden hapa dönülmesi pek mümkün olmaz.

4. ŞEKERLİ ŞURUP YASAK

Yanlış. Şekerli şuruplar kan şekerinde hafif bir yükselmeye yol açabilirse de bu pek önemli değildir. Ancak içeriğinde şeker bulunmayan diyabetlilere özgü şuruplar tercih edilirse, daha iyi olabilir. Gerekirse insülin dozu artırılarak bu yükselme önlenebilir. Ancak hastalık sırasında kanda keton olup olmadığı sık sık kontrol edilmeli ve keton pozitif çıkarsa hemen doktora haber verilmelidir. Çünkü her türlü enfeksiyon kan şekerini yükseltir. Dikkatle takip edip enfeksiyonun şekeri artıran, hastalıkların iyileşmesini geciktiren kısır döngüsü kırılmalıdır.

5. TARÇIN YENMELİDİR

Halk arasında `Tarçının diyabete iyi geldiği` yönünde çeşitli söylentiler var. Oysa bugüne kadar tarçının, tıbben böyle bir etkisi olduğu ispatlanmamıştır.

6. LİMON İYİ GELİR

`Limonun şekeri düşürdüğü` söylenmektedir. Ancak bu konuda da yapılmış hiçbir çalışma yoktur. Yanlış bir düşüncedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP