casino siteleri
Hormonların etkileri

Hormonların etkileri

ABONE OL
Aralık 26, 2023 19:17
Hormonların etkileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hormonlar organ fonksiyonları ve metabolizmanın düzenlenmesi için gerekli emirlerin ve cevaplarının taşınmasına yarayan kimyasal ileti maddeleridir….

HORMON NEDİR

Hormonlar organ fonksiyonları ve metabolizmanın düzenlenmesi için gerekli emirlerin ve cevaplarının taşınmasına yarayan kimyasal ileti maddeleridir. Hormonlar salgı bezlerinde yapılır, kan yoluyla hedef organlara iletilirler.

ÖSTROJEN

Kadınlık fonksiyonlarını belirleyen en önemli hormondur. Yumurtalıklardan bol miktarda salgılanan östrojen, en güçlü etkisini kadının üreme fonksiyonuna sahip olduğu yaş döneminde gösterir.

Meme gelişiminde en fazla rolü oynayan östrojen, meme hücre bölünmesini arttırır. Meme yapısındaki kanalların gelişmesini sağlar. Ayrıca damarlanmayı, çevre bağ dokusunun yapımını ve yağ dokusu birikimini sağlar. Bütün bu etkiler meme dokusunun hacim ve ağırlık olarak büyümesi ile kendini gösterir.

Hücrelerde progesteron hormonunun hücre bağlantı noktalarının gelişmesini ve progesteron hormonunun memeye etki etmesini sağlar.

Östrojenin ya vücutta fazla üretilmesi yada aktivitesinin normalden fazla olması reaksiyonlara sebep olur. Yüksek östrojen aktivitesi ile meme destek dokusunda ödem meydana gelir. Bu ödeme karşı memede görülen kimyasal ve hücresel reaksiyon ile doku sertleşmesi, kanallarda sıkışma ve sonucunda adını pekçok kez duyduğunuz fibrokistik yapı ortaya çıkar. Kanallarda hücre artışınında görülebildiği bu durumlarda meme başından basit akıntı gelebilmektedir.

PROGESTERON

Yine yumurtalığın ürettiği bir hormondur. Gebelikte üretimi artar. Memedeki temel fonksiyonu süt ve salgı üreten yapıların farklılaşmasını sağlamaktır. Progesteron etkisi ile memede hücrelerde salgı oluşturma yönünde değişiklikler olur.Böylece meme dokusu salgı hücreleri süt üretmeye hazır karakter kazanırlar.
Genellikle vücutta östrojen hormonu ile progesteron hormonunun birbirleri ile oranlarının bozulması ile ve daha çok progesteron hormonun azalmasına bağlı rahatsızlıklar oluşabilir ve yine östrojen değişikliklerine benzer değişikliklerin görülmesine neden olur.

PROLAKTİN

Beyindeki Hipofiz bezinden salgılanır. Asıl etkisi doğumdan sonra memede süt salgısını sağlamaktır. Süt bezlerini döşeyen hücre tabakasını aktif süt salgılayan salgı hücrelerine çevirir. Protein sentezini arttırır. Özellikle de süt proteini olan kazeinin sentezini arttırır.

Gelişme çağında hem salgı dokusu hem de kanal dokusunun gelişmesinde yardımcıdır.

Gebelik sonrasında süt verme işleminde temel rol oynayan bu hormonun eksiklik ve fazlalığı etkili olmaktadır. Gebelik başında meme dokusunun ilk gelişiminde etkili olduğu için, düzeyindeki değişikliklerin meme dokusunda gelişme problemi yaratabildiğine dair görüşler vardır. Emzirme dönemi sonrasında prolaktinin artması da memede gerginlik şişkinlik yaratabildiği gibi meme başından süt gelmesine de neden olabilmektedir.

DİĞER HORMONLAR

– ANDROJENLER (Erkeklik Hormonu)….En önemlisi testosterondur. Yani östrojen ve progesteronun etkilerini kırar. Memede hücre bölünmesi ve salgı yapma yönündeki değişim ve gelişmeleri baskılayıcı etkiye sahiptir. Erkekte meme gelişiminin olmaması östrojen azlığı, testosteron fazlalığı ve testosteron hormonunun östrojenin etkilerini baskılaması ile sağlanmaktadır.

– KORTİZOL…….Memede hem hücre çoğalması hem de salgı üretme yönündeki arttırıcı etkisi vardır. Östrojenin etkisini attırdığı bilinmektedir. Kortizonun arttığı dönemlerde östrojenler de artmış gibi reaksiyon görülebilir.

– BÜYÜME HORMONU…..Tıpkı kortizol gibi memede hücre çoğalması ve salgı üretimini destekler. Anne karnında ve ergenlikte memenin gelişiminde önemli rol oynar.

– İNSÜLİN……Meme dokusuna etkisi tıpkı kortizol ve büyüme hormonu gibidir.

– TİROİD HORMONLARI…..Tıpkı progesteron gibi, memenin süt salgılayan bölümlerinim uyarılmasına gelişmesine neden olur. Ayrıca progesteron hormonunun etkisine yardımcı olarak bez yapısındaki değişiklikleri kolaylaştırır. Özellikle TSH düzeyindeki yükselmeler meme dokusunun büyümesinden sorumlu tutulur. Çünkü meme dokusunun Östrojen ve prolaktin hormonuna duyarlılığını arttırabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP