Gebeliğin 12. Haftası, annedeki değişiklikler, neler olur, bebek gelişimi

Gebeliğin 12. Haftası, annedeki değişiklikler, neler olur, bebek gelişimi

ABONE OL
Aralık 5, 2023 19:56
Gebeliğin 12. Haftası, annedeki değişiklikler, neler olur, bebek gelişimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gebelikte 12. hafta

12. Hafta, hamileliğin 3. Aynının son haftasıdır. Biz buna ilk trimesteri deriz. Trimesteri hamilelikte her 3 aylık döneme verilen isimdir ve bir hamilelik de doğal olarak 3 trimesteriden oluşur. Bu hafta ile birlikte siz bu 3 aylık dönemin son aşamasına gelmiş bulunmaktasınız. Ve bir gün gelecek size 3.son trimesteri dönemin son haftasındasınız. Çantanızı hazırlayın doğum kapıda diyeceğiz. Belki şuan bu söz size çok uzun bir süre geliyor ancak hatırlayın daha yakın bir tarihte size hamileliğinizi müjdeliyorduk. Bakın şimdi 4. aya girmek üzere olduğunuzu söylüyoruz. Hamilelik meşakkatli yorucu ve uzun bir süreç gibi gelir. Ama inanın göz açıp kapayıncaya kadar geçer. Bir de bakmışsınız ki o minicik melek kucağınızda gözlerini size dikmiş ve sessizce merhaba diyor. Buna şimdiden kendinizi hazırlasanız iyi olacak.

Gebelikte 12. Haftada bebekteki değişim:

Evet, geldik 12. Haftaya. Yine birbirinden ilginç ve eğlenceli gelişmelerin yaşanacağı bir hafta sizi bekliyor. Bebeğinizin dünyasında yeni keşifler yaşanacak. En başta o küçük parmakları birbirinden ayrılacak. Baş ve popo boyu 6.1 santimetreye kilosu ise 14 grama ulaşacak. Bebeklerin ağırlıkları boylarından daha hızlı yol kat eder. Bu hafta ile birlikte bebeğinizin bütün organları şekillenmiştir, oluşmuştur. İç ve dış organların hemen hepsi, çalışır durumdadır. Önceki hafta başlayan tırnak oluşumu bu hafta da devam edecektir ancak daha nihai sonuca ulaşılmadı. Biliyoruz bebeğinizin erkek mi kız mı olacağını çok merak ediyorsunuz. Aslında bu hafta itibari ile cinsiyeti belirginleşti. Oysa bizler daha bu haftada ultrasonla bunu göremiyoruz. Peki, nereden mi biliyoruz? 12 haftalık hamilelikte gerçekleşen düşüklerde, çıplak gözle bebeğin cinsiyetinin ne olduğu görülebilir durumda. Buna tanık olundu. Ancak ultrason ile bakıldığında bunu ne yazık ki göremiyoruz. Bundan emin olmak için 3-4 hafta daha beklemeniz gerekecek. Sabredin. O an gelecek. Bebeğinizin organları doğduğu ana kadar gelişmeye devam edecek. O nedenle bu haftalardaki gelişmeler daha çok inşaat temeline benzer. Haftalar ilerledikçe, o temel
üzerindeki katlar da eklenir. 12. hafta itibari ile bebeğinizin oluşmuş olan organlarının hacimleri büyümeye başlar. Bebeğinizin saçları ilk olarak yine bu hafta kafa derisinden çıkmaya başlar. Bu haftada bebeğiniz oldukça hareketlidir ve sık sık ağız açıp kapama hareketleri yapar. Ultrasonografi esnasında onun hıçkırdığına bile tanık olabilirsiniz. Bebeğiniz yutmayı yeni öğrenmiştir ve anlaşılan çok da iyi yapamadığından hıçkırık tutmaktadır. Bebeğiniz bu haftadan itibaren parmağını da emmeye başlar. Ancak ultrasonda buna tanık olmak 15. Haftada daha net bir şekilde gözlemlenir. Bebeğin midesi ve bağırsağı çalışmaya ve dolayısı ile sindirim sistemi de çalışmaya başlamıştır. Bu hafta bebeğiniz hiç durmaz ve hemen her yerine dokunur. Artık dokunduğu yerleri bilerek dokunur. Bu haftada bebeğin ilk defa yaptığı
hareketlerde vardır örneğin bu hafta bebeğiniz; 12 haftalık gebelikte bebeğiniz adeta çene egzersizi yapar gibi çenesini açar kapatır, açar kapatır. Bu hafta ayrıca bebeğiniz troid ve pankreas gelişimini tamamlar ve pankreastan insülin salgılanmaya başlar. Bebeğinizin sinir sistemi biraz daha güçlenir ve gelişir.

Gebelikte 12. Haftada annedeki değişimler:

 

Rahminiz artık rahim ve genital organların bulunduğu kemik çatınızdan yukarı doğru hareket etmeye başlar. Böylece mesane üzerindeki baskı ortadan kalkar ve sık idrara çıkma şikâyetleriniz hafifler. Bu yukarı çıkma durumu, artık hamileliğinizin göbek kısmınızda belirginleşmeye başlayacağının da sinyalidir. Bu hafta itibari ile şiddetli görülen ve büyük sıkıntı veren mide bulantılarında azalmaların yaşanacağına tanık olacaktır. Bu sizde rahatlık sağlayacak ancak, bu haftalarda kan hacminin artmasına bağlı olarak baş ağrısı şikâyetlerinizde artış ortaya çıkabilir. Bununla birlikte bazı kadınlarda bu haftalarda mide yanması şikâyeti de baş göstermektedir. Bazı migren sorunu olan kadınlarda ise bu haftalarda başlayarak ilerleyen haftalarla birlikte iyileşme eğilimi görüldüğü de bilinmektedir. Yine bu haftalarda kadınlarda görülen bir diğer değişim ise ciltte yaşanır. Bazı anne adayları ciltlerinin daha iyi bir görünüm elde ettiğini ve güzelleştiklerini söylerken bazıları için ise tam tersi bir durumda şikâyetler alırız. Bu kişinin cilt yapısı ve hormonların etkisiyle alakalıdır. Yine bazı kadınlarda cilt lekelenmesi ve sivilce sorunu yaşanır. Bizler anne adaylarına sıkça şunu söyleriz, doktorunuzun size ve bebeğinize zarar vermeyeceğini düşündüğü ve onayladığı bir güneş koruyucu krem ile güneşe çıkın. Çıplak cilt ile ki özellikle de cildiniz yağlı ise çıkmayın. Çünkü hormonların etkisiyle cildiniz hamilelikte oldukça hassaslaşır. Kolay etkilenir. Onu korumalısınız. Yine bu hafta ile birlikte, çilleriniz veya benleriniz varsa, renklerinin karardığını fark edebilirsiniz. Sivilce de hormonal değişikliklere bağlı olarak 12. haftada gözükebilen bir semptomdur. Normalde regl olmadan önce sivilceniz oluyorsa büyük ihtimalle hamileliğinizde de olacaktır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP