Gebeliğin 13. Haftası, annedeki değişiklikler, neler olur, bebek gelişimi

Gebeliğin 13. Haftası, annedeki değişiklikler, neler olur, bebek gelişimi

ABONE OL
Aralık 5, 2023 19:55
Gebeliğin 13. Haftası, annedeki değişiklikler, neler olur, bebek gelişimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

13. Hafta itibari ile artık bebeğiniz 4. ayına da adım atmış bulunmaktadır. Diğer bir deyimle artık ikinci 3 aylık dönem olan 2. trimester döneme girmiş bulunmaktasınız

Gebelikte 13. Haftada Bebekteki değişim ve gelişim

Gebeliğin 13. haftasında ikinci tirimester dönemine girmiş oluyorsunuz bu dönem 4-5-6 aylık gebelik dönemleri hamileliğin en rahat geçtiği dönemlerdir. Bu döneme halk arasında da hamileliğin balayı dönemi yakıştırması yapılır. Bebeğiniz artık yerini iyice benimsemiş, siz de hamileliğe kendinizi daha iyi adapte etmiş durumdasınız. 13. Hafta, bebeğiniz 6.5 ila 7.8 cm büyüklüğündedir. Kilosu ise 13 ile 20 gr arasındadır.Görüyorsunuz ki bebeğinizin ağırlığı boyundan çok daha hızlı bir şekilde yukarılara taşınmaktadır. O doğduğunda ağırlığı normal doğum koşullarında ortalama 3,5 kilo arasında olacaktır. Evet, bu kiloya oranla hala çok mini minnacık bir ağırlıkta ama ilerleyen haftalarda hem kilosu hem de boyu atağa geçecek ve buna siz bile şaşıracaksınız.

Bebeğiniz şuan bir şeftali büyüklüğünde. Daha birkaç hafta önce pirinç tanesi kadardı değil mi? Bebeğinizin kafası hala vücudunun yarısı kadar, yani büyük. Kafası vücudu ile orantılı değil. Ancak yakın bir zamanda kafası vücudu ile orantılı hale gelecek. Doğum yaptığınızda kafası vücudunun 4/3’ü büyüklüğünde olacak. Şuana kadar bir kıkırdak yapıda olan bacak ve kol kemikleri geçen hafta kazandığı güç ile bu hafta kemikleşmeye adım atıyor. Kollar ve bacaklar uzamaya başlıyor ve bunu sağlayan etken de aynı zamanda kas yapısın kontrolü de gelişmeye başlıyor. 11. Haftada başlayan gözlerin yanlardan yüze doğru kayma hareketi bu hafta da yolculuğunu sürdürüyor. Ve 15. Haftaya ulaştığımızda bebeğinizin gözleri artık yüzünün önünde yerini alacak. 11. Hafta itibari ile içe doğru harekete geçen bağırsakları ise 13. Haftada göbek kordonundan çıkarak karın bölgesinde oluşmaya başlıyor.

Bebeğinizin vücudunda şuan hiç yağ olmadığından dolayı cildi de transparan durumda. Ancak 15. Haftaya gelindiğinde cildi daha da gelişmiş duruma gelecek ve hatta ilk saçları da çıkacak. 13. Haftada bebeğinizin bağırsağı da daha hareketli artık, bebeğin pankreası insülin üretmekte, pankreas, doğum sonrasında bebeğin şeker seviyesini ayarlamakta ki temel organı olacak. Bebeğiniz beyni de gelişmekte: Beyin geliştikçe, bebeğinizin hareketleri üzerindeki kontrolleri artacaktır. 10 hafta sonra ise bebeğinizin beyni tamamen gelişmiş olacaktır. Karaciğerinden safra sıvısı salgılanır, bebeğiniz içinde bulunduğu amnion sıvısını yutarak idrar olarak çıkartır ve oda amnion sıvısına karışır.

 

Gebelikte 13. hafta itibari ile Anne adayındaki değişim ve gelişim

Bebeğinizin gelişimi devam ettikçe sizin de rahminiz büyümeye, bunun etkisiyle de gerilmeye başlar. Bu gerilme kasıklara bir baskı uyguladığından bazı kadınlarımızda bu hafta itibari ile kasık ağrıları ve hafif sancılar yaşanabilmektedir. Bu hafta itibari ile mide bulantılarınız ve kusmalarınız oldukça azalacağından dolayı daha rahat bir hamileliğe de adım atmış oluyorsunuz. Bu sizin enerjinizi de arttıracaktır. Bulantı ve kusmaların geçtiği bu dönemde anne adayında kullanılan folik
asitin de neden olabileceği, memelerde duyarlılık, midede yanma ve ekşime, baş ağrısı, kabızlık gibi şikâyetler devam edebilir. Artık karnınız büyümeye başlamıştır. Bu hafta itibari ile anne adayında cilt sorunları da yaşanmaya başlar. Değişen hormonların etkisi ile cildinizde de gebelik maskesi adını verdiğimiz chloasma görülebilir. Ancak bu her 13. Haftalık kadında görülecek diye bir durum yok. Bu lekelenmeler ağırlıklı olarak doğumdan sonra düzelir. Bir de vücudunuzda çatlaklılar meydana gelebilir. Özellikle de karın bölgesinde. Çünkü genişleyen rahim karnınızda da gerilme meydana getirecektir. Artık vücudunuzu genişliyor. Bu haftalarda anne adayları hamilelik kıyafetleri almaya başlamaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.