Dünya ülkelerinde koyun yetiştiriciliği

Dünya ülkelerinde koyun yetiştiriciliği

ABONE OL
Aralık 26, 2023 19:05
Dünya ülkelerinde koyun yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doğa koşullarına ve iklim etmenlerine karşı en dayanıklı hayvanlardan biride koyundur ve dünyanın her tarafında koyun yetiştirilir. Yalnız kimi ülkelerde pek az koyun bulunduğu halde koşulların uygunluğu nedeniyle kimilerinde koyunculuk çok gelişmiştir ve diğer hayvancılık kollarından çok ekonomik değer kazanmıştır.

Dünya ticareti bakımından özellikle koyun eti ve yapağı önemlidir. Bu maddeler ülkeler arası büyük ekonomik hareketlere neden olur. Bir taraftan çeşitli ülkelerin iklim ve doğa koşulları, diğer taraftan dünyanın büyük pazarlarına olan uzaklık durumu, ayrıca her milletin alışkanlık ve zevkleri, çeşitli tip ve değişik yönlü koyunların geliştirilmesine yol açmıştır. Yani, dünya ülkelerinde koyunculuk konusu edilirken sadece baş sayısını açıklamak yetmez koyunculuğun yönü ve verim düzeyi de belirtilmelidir. Dünya ülkelerinde koyunculuğun ölçüsü ve gelişme durumu üzerine etkili iki önemli nokta dikkati çekmektedir. Bunlardan biri az nüfuslu geniş arazi durumu, ikincisi de uygun iklim ve doğa koşullarıdır. Bu önemli iki etmenin etkisi ile dünyadaki koyunların büyük kısmı Güney Yarım Küresinde toplanmıştır

Dünyanın çeşitli ülkelerinde tarımsal üretim içinde koyunculuk bazen ekonomik değer bakımından başta gelmekte, milli gelir içinde en büyük yeri işgal etmektedir. Avustralya buna verilecek ilk tipik örnektir. Koyunculuk sadece beslenme gereksinmemize karşılık vermekle kalmaz, ayrıca stratejik bir madde olan ve dünya ticaretinde önemli yeri olan yapağıyı da verir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP