Küçükbaş Hayvancılık

Küçükbaş Hayvancılık

ABONE OL
Aralık 30, 2023 15:11
Küçükbaş Hayvancılık
0

BEĞENDİM

ABONE OL

GENEL DURUM:
Koyun yetiştiriciliği et üretimi, süt üretimi, yün üretimi ve deri üretimi açısından ülke ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. Önceki yıllarda 40 milyonun üzerinde olan koyun varlığımız, son yıllarda azalma göstermiştir. Koyun varlığımızın sayıca azalmasına karşın yıllarla birlikte ülke nüfusunun arttığını göz önüne aldığımızda, koyunculuğumuzun mutlaka geliştirilmesi gerektiği anlaşılır. Ayrıca toplum olarak koyun eti tüketim alışkanlığımız ve özellikle damak zevkimize dayanan kuzu eti talebinde bir azalma söz konusu değildir.

KOYUNCULUĞUN ÜLKE EKONOMİSİNDE ÖNEMİ
Ülkemizde yaklaşık olarak et üretiminin üçte biri, süt üretiminin beşte biri koyundan elde edilmektedir. Ülkemizde üretilen koyun eti, kuzu eti, koyunlardan elde edilen süt miktarı, keçilerden elde edilen süt miktarı, tarım ülkesi olan ülkemizin tüketim miktarlarından çok daha azdır. O halde geri kalmış koyunculuğumuzu geliştirmemiz gerekir.

KOYUNCULUK NASIL GELİŞİR?
Ülkemizde koyunculuğumuza ait bugünkü genel yapıda; hem Devletimize, hem bu işin bilimi ile uğraşan kişi ve kuruluşlara ve hem de yetiştiricilerimize önemli görevler düşmektedir. Sürü ıslahının yanı sıra öncelikle otlak ve meralar korunup ıslah edilmeli ve verimlerinin artırılması için iyi bir organizasyon yapılmalıdır. Ülke çapında tespit edilen otlak ve mera alanlarından yararlanan köylerde, yılın belli dönemlerinde bitki gelişmesini sağlamak üzere dinlendirme yapılmalıdır. Meralarda hayvansal gübre saçımı ve istenmeyen çalılık ve zararlı otların yok edilmesinde koyun üreticileri ortak mücadele etmelidir. Koyunculuğu geliştirme girişimlerinde öncelikle çevre ve bakım şartlarında iyileştirmeler düşünülmelidir. Şayet yurtdışından veya içinden üstün verimli bir ırk getirilecekse, önce yaşayabileceği ve üstün verimlerini sürdürebileceği ortam hazırlanıp sonra getirilmelidir. Aksi takdirde, genelde olduğu gibi sadece yurtdışına döviz kaptırmaktan ileri gidemeyiz. Ayrıca otlak şartları uygun, yem girdileri nispeten ucuz temin edilebilen ve geleneksel olarak bu işe uygun yörelerde yetiştiriciler kooperatif, birlik ve benzeri şekilde örgütlenerek üretim ve pazarlama koşullarında üstünlük sağlayabilirler.

Özellikle sağlıklı ve verimli koyun yetiştiriciliği için veteriner hekim desteği ve işbirliği şarttır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP