Yaşam İçin Güneşin, Azı Yarar Çoğu Zarar!

Yaşam İçin Güneşin, Azı Yarar Çoğu Zarar!

ABONE OL
Kasım 28, 2023 19:19
Yaşam İçin Güneşin, Azı Yarar Çoğu Zarar!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaşam boyu maruz kaldığımız güneş, yaşlanmanın ve kırışıklıkların en önemli nedenini oluşturuyor. Ayrıca, kansere de davetiye çıkaran güneşe karşı 30 koruma faktörlü krem ve güneş gözlüğü kullanılmalı.

Yrd. Doç. Meltem Akkurt, yaşlanmanın ve kırışıklıkların en büyük sebeplerinden birinin hayat boyu maruz kalınan güneş olduğunu söyledi. Akkurt, mümkün oldukça güneşten korunmak gerektiğini, sadece güneş kremiyle korunmanın ise yetmediğini ifade ederek, başta giysi, güneş gözlüğü gibi fiziksel faktörlerin de korunmada etkin olduğunu bildirdi. Ömür boyu, evimize gidip gelirken maruz kaldığımız güneş dahi kırışıkları oluşturmaya, yaşlandırmaya yetiyor. Güneş ciddi şekilde yaşlanma meydana getiriyor. Güneşin kansere davetiye çıkaran bazı lezyonlara da neden olduğu, güneş görmeyen cildin çok daha genç görünümlü kaldığı ifade ediliyor. Ayrıca, dermatologların güneşlenmeyi önermediği kaydedildi.

Sağlıklı bronzlaşma yok
Akkurt, kişilerin “bronzlaşma” adı altında saatlerce güneş altında kaldığını, bunun son derece sakıncalı olduğunu vurguluyor. Sağlıklı bronzlaşmanın olmadığı, bunun vücudun savunma mekanizması olduğu dile getiriliyor. Yanmamışsak, vücudumuz kızarmış olsa bile güneşten zarar gördüğünü gösteriyor. Güneş kansere yol açıyor ve yaşlanmadan birinci derecede sorumludur. Hayatımız boyunca özellikle çocukluk ve gençlik dönemlerinde maruz kaldığımız güneş, ileri yaşlarda kırışıklık olarak ortaya çıkıyor. Ciltte leke gibi hasarlara da neden oluyor. Bunu engellemek için gençlik döneminde güneşten kaçınmak geleceğe yatırımdır. Eğer zamanında bunu yapmadıysak geç kalmış değiliz. Güneşten kaçınarak ilerlemesini engelleyebiliriz. Yaşam için gerekli olan güneşin azı karar çoğu zarar.

Kremi sık kullanın
Özellikle ışınlarının dik düştüğü 11.00-16.00 saatleri arasında mümkün oldukça güneşe çıkmaktan kaçınmak gerekiyor. Ayrıca en az 30 koruma faktörlü bir güneş kremi kullanmak şart. Güneş kreminin koruyucu etkisinin 2-3 saat olduğu bu nedenle aşırı terlemişsek veya yüzmüşsek kremi yenilememiz gerekiyor. Güneşe çıkmadan yarım saat önce ve bolca sürmek lazım. Kremin hem UVB hem de UVA’ya karşı koruyucu olması gerekiyor. Ürün seçerken buna dikkat edilmeli. Ürünün 30-45 faktörlü olması yeterli. Bunun üzerinde olması çok da koruma anlamına gelmiyor. Önemli olan sık ve bol kullanmak.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP