Kaç Çeşit İkiz Gebelik Vardır ve İkiz Gebelik Oranları Nelerdir?

Kaç Çeşit İkiz Gebelik Vardır ve İkiz Gebelik Oranları Nelerdir?

ABONE OL
Kasım 29, 2023 13:22
Kaç Çeşit İkiz Gebelik Vardır ve İkiz Gebelik Oranları Nelerdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çoğul gebelikler, iki ve fazla fetusun geliştiği gebeliktir. İkiz gebelik kendiliğinden gerçekleşen gebeliklerin %1,1 ile 1,2’sin de görülürse de ikizin oluşum şekli ile sıklığı değişir. Daha fazla sayıdaki çoğul gebeliğin doğal olarak oluşması nadirdir. Üçüz gebelik sıklığı 1/8.000 dördüz gebelik sıklığı 1/729.000 ve beşiz gebelik sıklığı 1/65.610.000’dur.
Kaç Çeşit İkiz Gebelik Vardır ve İkiz Gebelik Oranları Nelerdir?

İkiz gebelikler monozigotik (tek yumurta ikizi) veya dizigotik (çift yumurta ikizi) olarak sınıflandırılırlar. Tek döllenmiş yumurtadan monozigotik ikiz gelişmesi sıklığı yaklaşık 1000 gebelikte 3,5’dir. Bu oran tüm dünyada ve tüm zamanlarda ‘doğanın bir kazası’ olarak sabittir. Diğer tarafta dizigotik ikiz gebelik iki farklı yumurtanın döllenmesi ile oluşur. Dizigotik ikiz sıklığı anne yaşı, ırk, kalıtım, doğum sayısının artması ile değişir. Tüm ikiz gebeliklerin 1/3 ü tek yumurta ikizi, 2/3 ü çift yumurta ikizleridir. Çift yumurta ikizleri iki ayrı plasenta ve kese oluştururlar, tıbbi adıyla dikoryonik (iki adet koryon zarı içerirler) ikiz gebeliklerdir. Tek yumurta ikizleri ise döllenme sonrası ikiye bölündükleri güne göre üç farklı şekilde karşımıza çıkarlar. Döllenmeden 3 – 4 gün içinde bölündüklerinde dikoryonik (iki ayrı kese ve plasentası olan çift yumurta ikizi benzeri) ikiz gebelik (tek yumurta ikizlerinin 1/3’ü) gelişir. 4 – 7 gün içinde zigot bölünürse tek plasenta ve korion zarı olan iki amniyotik kesesi olan monokoryonik diamniyotik ikizler (2/3’ü) gelişir. 8. günden sonra zigot tek plasenta tek amniyon ve koryon zarının olduğu monokoryonik monoamniyotik ikiz gebelik (tek yumurta ikizlerinin %1’i) gelişir.

Yardımcı üreme teknikleri ile ikiz ve çoğul gebelik sıklığı önemli oranda artmıştır. Ovulasyonu arttıran tedaviler ikiz doğumları 4 kat ve üçüz veya fazlası doğumları 72 kat arttırır. Tüp bebek uygulamasında rahim’e fazla embriyo yerleştirilmesi çoğul gebelik riskini arttırır ve tüp bebek ile oluşan gebeliklerin %25–50’si çoğul gebeliktir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP