Anaflaksi

Anaflaksi

ABONE OL
Kasım 5, 2023 16:17
Anaflaksi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Alerjinin en korkulan, en ağır ve tehlikeli şekli anaflaksi’dir. Erken tanınıp acil olarak tedavi edilmediğinde kişiyi şok ya da ölüme kadar götürebilir. Gazetelerde okuduğumuz “penisilin iğnesi yapıldı, yaşamını yitirdi” veya “arı sokmasından öldü” gibi olayların nedeni hep anaflaksidir.

Birçok madde anaflaksiye yol açabilir. Bunların bir kısmı yıllardır çok iyi bilinen alerjenlerdir. Arı veya yılan zehiri, yumurta, süt, kabuklu deniz ürünleri gibi yiyecekler, penisilinve aspirin gibi ilaçlar bu alerjenlerin en çok tanınınlarıdır. Anaflaksiye neden oldukları ancak son yıllarda anlaşılmış olan faktörlerden bazılarına örnek olarak da egzersize bağlı anaflaksiyi, latekse bağlı anaflaksiyi, yiyeceklere konan katkı maddelerine bağlı allerjenleri gösterebiliriz.

Anaflaksi kişinin duyarlılığına ve alınan alerjenin miktarına göre değişik tablolara yol açar. Allerjenin alım yolu ve vücuda giriş hızı da anaflaksinin ağırlığını belirleyen önemli faktörlerdir.

Anaflaksinin oluşabilmesi için, o kişinin allerjen maddeyle daha önce karşılaşmış olması ve o maddeye karşı immunglobulin E ismi verilen bir antikorun üretilmiş olması gerekir. Alerjenle tekrar temas edildiğinde, mast hücrelerinin yüzeyine yapışmış olan immunglobulin E’nin alerjenle birleşmesiyle anaflaksi başlar.

Anaflaksi çok ani olarak ortaya çıkan bir durum olduu için herkes tarafından bilinmesi, tanınması ve ilk acil müdahalenin hemen yapılması, hastanın yaşamının kurtarılması bakımından çok önemlidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP