Vajina İltihabı Nedir Tedavisi

Vajina İltihabı Nedir Tedavisi

ABONE OL
Ekim 9, 2023 07:30
Vajina İltihabı Nedir Tedavisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Vajina İltihabı​

Kadın cinsel organının dış (vulvutis) veya iç (kolpitis) kısımlarında görülen iltihaplanmalardır.

Nedenler arasında iltihaplı bir hastalık, temizlik maddeleriyle veya başka nedenlerle zedelenme, alerji, şeker hastalığı, ilaçların istenmeyen ( Yan, zararlı) etkileri sayılabilir.

Şikayetler arasında kötü koku, yakıcı ağrı, idrar yaparken ağrı ve akıntı görülebilir.

Bitkisel ilaçlar haricen yıkama ve oturma banyosu şeklinde destek tedavi olarak uygulanır ve şikayetlerin hafifletilmesini sağlar.

Tedavi: Bitkisel ilaçlar iltihaplanmayı önleyici, mikropların üremesini engelleyici, büzücü ve doku sıkılaştırıcı olarak etki ederler.

Bu şikayetler için cadıfındığı yaprağı ve kabuğu, civanperçemi otu ve çiçeği, papatya çiçeği ve saplı meşe kabuğu kullanılmaktadır. Saplı meşe kabuğu haftada bir defa uygulanır, haftanın geri kalan günleri dönüşümlü olarak diğer üç bitkisel ilaç kullanılabilir.

İltihaplanmanın idrar yollarına bulaşmaması için “yıkama tedavisi” yapılabilir (idrar yolları iltihabında yıkama tedavisi yazısına bakınız).

Tedaviye destek olarak vajina temizliğinde hastalık süresince tahrişi önlemek için sadece su kullanılmalıdır, dar olmayan pamuklu iç çamaşırı giyilmelidir. Bulaşmış olma ihtimali dikkate alınarak eşi de tedavi edilmelidir.

Yıkama ve Oturma Banyoları:

Cadıfındığı yaprağı ve kabuğu: İnce kıyılmış 50 gr yaprak ve/veya kabuk üzerine 1 litre kaynar su ilave edilir, kabın ağzı kapalı olarak 10-15 dakika bekletilip süzülür. Sulu kısım 19 litre suy ilave edilip oturma banyosu yapılır.

Civanperçemi otu ve çiçeği: İnce kıyılmış 100 gr ot veya 50 gr çiçek üzerine 1 litre kaynar su ilave edilir, kabın ağzı kapalı olarak 20 dakika bekletilir, süzülür. Sulu kısım 19 litre suya ilave edilip oturma banyosu yapılır.

Papatya çiçeği: 2-3 yemek kaşığı çiçek üzerine 500 ml kaynar su ilave edilir, kabın ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilip süzülür. 10 litre suya ilave edilerek oturma banyosu yapılır.

Saplı meşe kabuğu: 50 gr kıyılmış kabuk üzerine 1 litre soğuk su konarak kaynayana kadar ısıtılır, ateşten alınarak 20 dakika bekletilip süzülür. Sulu kısım 10 litre suya ilave edilerek oturma banyosu yapılır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP