Evde Soğuk Sıkım Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Yapılır?

Evde Soğuk Sıkım Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Yapılır?

ABONE OL
Ekim 8, 2023 15:43
Evde Soğuk Sıkım Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Yapılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Evde Soğuk Sıkım Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Yapılır? Hindistan cevizi yağını satın almak yerine kendiniz yapmak istiyorsanız bunun için iyi bir tarifimiz var. Böylece kullandığınız hindistan cevizi yağının herhangi bir kimyasal işlem görmediğinden de emin olacaksınız. Ama öncesinde hindistan cevizi sütü yapmanız gerekiyor.

Gerekli malzemeler
Kendizin hazırladığı Hindistan cevizi sütü (hazır hindistan cevizi sütü de alabilirsiniz)
Cam kavanoz
Huni
Pamuk

Yapılışı
Önceden hazırladığınız Hindistan cevizi sütünü yayvan ve kapaklı bir cam kaba aktarıp 24 saat buz dolabında bekletin.

Süre sonunda sütün üzerine yağlı krema ayrışıp donmuş oluyor ve kaşık yardımıyla bu donmuş kremayı alıp bir kaseye koyun.

Ayırmış olduğumuz yağ henüz saf değil, içinde Hindistan cevizi tortuları bulunuyor ve bu şekilde dayanıklılık süresi, buz dolabında en fazla 1 haftadır. Yağı bu tortudan ayrıştırarak saf hale getirdiğimizde oda ısısında kalmasında bir sakınca olmayacak.

Saf Hindistan cevizi yağı elde etmek için bu tortulu yağı ısıl işlem görmeden saflaştırma işlemine tabi tutmamız gerekiyor. Öncelikle tortulu yağı oda ısısında tamamen eriyene kadar bekletin. Bu işlem evin sıcaklığına göre değişebilir. Küçük bir süzgeç ya da huniye pamuk koyun ama pamuk ne çok katmanlı ne de çok ince olacak.

Süzgeç ya da huninin altına da bir kavanoz koyun ve ayrışan tortulu yağı yavaşça pamuğun üzerine dökün. Artık damla damla tortudan ayrılan yağ pamuktan geçecek, tortu pamuğun üzerinde kalacak ve yağ da pamuktan süzülerek kavanoza akacak. Bu işlem uzun sürebilir.

Elde ettiğimiz yağ soğuk sıkım Hindistan cevizi yağıdır. Bu yağ oda ısısında sıvı, buzdolabına alındığında ise kaskatı bir yağdır. Saf Hindistan cevizi yağını eğer iyi saflaştırdıysanız oda ısısında durmasının bir sakıncası yoktur ve bozulmaz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP