UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ndeki Atapuerca dağlarında kazıların koordinasyonunu yürüten Jose Maria Bermudez de Castro, bulunan tarih öncesi insanı kalıntılarının ilk Avrupalılar’ın “yamyam olduğunu” gösterdiğini söyledi.
Arkeologların araştırmasına göre 800 bin yıl önce “ilk Avrupalılar”, dini bir ritüel ya da kıtlık olduğu için değil, kendilerini doyurmak amacıyla yamyamlığı tercih ettiler. Bölgede yaşayan tarih öncesi insanı, rakiplerini öldürdükten sonra yerken, daha çok çocukların etlerini tercih ediyordu.
Jose Maria Bermudez de Castro, yaptıkları incelemeler sonucunda “insanlık tarihinin kanıtlanabilmiş ilk yamyamlık örneği” ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Uzman, ilginç bir şekilde yamyamlığın dini bir ritüel değil, “karın doyurma yöntemi” olarak kabul edildiğini tespit ettiklerini aktardı.
Arkeologlara göre, kazılarda farklı katmanlarda “yamyamlık” izlerinin bulunması, bunun tarih öncesi zamanda dönemler boyunca devam ettiğini gösteriyor. Yapılan kazılarda en az 11 kurbanın kemikleri bulunurken, bunların büyük çoğunluğunu çocuklar oluşturuyor.
Avrupa’nın tarih öncesi dönemine ışık tutan Atapuerca dağlarındaki mağaralar ilk olarak 19’uncu yüzyılda tespit edilmişti. Ancak bilimsel araştırmalar ancak 1978 yılında başladı ve 1984 yılında da, 150 insana ait kemikler çıkarıldı. 1994 yılında bulunan 800 bin yıl öncesine ait insan iskeleti ise, çalışmalarda yeni bir çığır açtı. Bu kemiklerin, Homo antecessor olarak adlandırılan “ilk Avrupalılara” ait olduğu tahmin ediliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.