Köfte harcından çeşit çeşit sulu yemeklere, mutfaklarda en çok kullanılan baharatlardan birini, yenibaharı yakından tanıyalım diyoruz bugün. Onu birçok tarifte sık sık kullanıyoruz kullanmasına ama yenibahar nedir, faydaları nelerdir pek de bilmiyoruz aslında.
İşte tam da bu konuyu ele alalım, onu bilinçli bir şekilde kullanmaya başlayalım diyoruz. Yeri geldiğinde kek ve kurabiye tariflerinde dahi kullanılan, köftelerin, sarma ve dolmaların, pilavların ya da et yemeklerinin olmazsa olmazlarından biri olarak görülen yenibahar tüm yönleriyle karşınızda bu kez!
Onu tanıyınca çok seveceğinize ve yaptığınız yemeklere daha sık dahil etmek isteyeceğinize ise eminiz. Buyursunlar, karşınızda faydaları ve farklı kullanım alanlarıyla yenibahar!
Mersingiller familyasından, uluslararası olarak ise pimenta racemosa olarak anılan yenibahar bitkisi, mutfaklarımıza en çok baharat haliyle konuk oluyor. Çok zengin bir aroması olduğu için yenibahar bitkisi “tüm baharatlar” olarak da anılıyor. Özellikle Amerika’nın sıcak bölgelerinde yetiştirildiği bilinen yenibahar bitkisi, tropikal iklime sahip bölgelerde kolayca yetiştirilebiliyor.
Yenibahar bitkisi tüm yıl boyunca hiç yapraklarını dökmediği için kolayca tanınabiliyor, tohumları olgunlaşmadan toplanıp kurutularak baharata dönüştürülüyor. Güvenilir aktarlardan ya da marketlerin ilgili reyonlarından yenibahar baharatını temin etmek mümkün oluyor.
Yenibahar antiseptik ve antioksidan özellikler gösteren bir bitki olduğundan tüketildiğinde vücuda birçok fayda sağlıyor. Yenibaharın en yaygın olarak bilinen faydaları arasında şunlar yer alıyor:
Aroması zencefil, tarçın, Hindistan cevizi ve karanfil gibi baharatlara benzeyen, bu zengin aroması sebebiyle ana yemeklerden tatlılara kadar birçok farklı tarifte kendine yer bulan yenibaharı nasıl kullanacağınızı bilemiyorsanız söz ettiğimiz şu tariflerde kullanarak işe başlayabilirsiniz:
Yenibahar ile köfte yapabilir, sarma ve dolma için hazırlayacağınız iç harca ilave edebilir, hemen hemen tüm et yemeklerinde bir baharat olarak gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Köfte, pilav içi ya da diğer et yemekleri dışında yenibaharı farklı tariflerde değerlendirmek isterseniz hazırlayacağınız aşurelerin, cezeryelerin, kek ve kurabiye tariflerinin içine de yenibaharı bir baharat olarak gönül rahatlığıyla ilave edebilirsiniz. Yenibahar kendine has aromasını bu tariflere dahil ettiğinde mis kokulu lezzetler elde etmeniz işten bile değil.
Tüm bunların yanında dilerseniz yenibaharın çayını demleyerek tüketebilir ya da güvenilir aktarlardan veya doğal ürün satışı yapan mağazalardan yenibahar yağı temin ederek onu harici olarak cildinize uygulaya bilirsiniz.
Önemli bir not: Yenibaharı bu kadar anlattık, tüm olumlu yönlerinden söz ettik ama olası yan etkileri, zararları var mı, merak edenleri de unutmadık tabii ki. Öncelikle müjdemizi isteriz: Yenibaharın bilinen ciddi bir yan etkisi bulunmuyor. Ancak başta kronik ve ciddi rahatsızlıkları olanlar, özel bir perhiz uygulaması gerekenler, düzenli olarak ilaç kullananlar olmak üzere bünyesi hassas olanların yine de doktorlarına danışmadan tüketmeleri tavsiye edilmiyor. Aynı şekilde, her gıdada olduğu gibi yenibahar tüketiminde de aşırıya kaçmamanız büyük önem taşıyor, bizden hatırlatması.