Az bilinen ama bir an önce herkesin tanışması gereken bitkiler köşemizde bugün sırada kekreyemiş var!
Adını ilk kez duyanlar için oldukça ilginç gelecek bu güzeller güzeli bitkiyi görünce eminiz “Aa kekreyemiş bu muymuş?” diye düşünecek, onu tanıdığınızda ise şaşırıp vücuda bu kadar çok etkisi olduğuna inanamayacaksınız.
Son yıllarda “kekreyemiş tozu” olarak sıkça karşımıza çıkmaya başlayan ve kekreyemişten elde edilen malzemeyi de hep birlikte keşfedeceğiz, baştan söylemiş olalım diyor ve sizi daha fazla merakta bırakmadan bu sıra dışı bitkiyi anlatmaya başlıyoruz. Buyursunlar, kekreyemiş nedir, nasıl kullanılır, kekreyemişin faydaları nelerdir öğrenelim!
Kekreyemiş, botanik dünyası tarafından “vaccinium vitis-idaea” olarak anılan, dünya genelinde “lingonberry” olarak da bilinen bir bitki. Kırmızı minik top şeklindeki meyveleriyle bilinen kekreyemişi, yapraklarını dört mevsim dökmeyen çalılar ailesinin bir üyesi olarak tanımlamak da mümkün. Kuzey Amerika’dan Avrupa’ya, Rusya’dan Kanada’ya dek dünya üzerinde birçok yerde yetiştirilebilen bu özel bitki, ülkemizde de Rize ve Kaçkar Dağları başta olmak üzere uygun yetişme koşulları bulabiliyor, gün geçtikçe tanınırlığı da artıyor.
İsveç kirazı olarak da anılan ve İsveç mutfağı başta olmak üzere İskandinav mutfaklarında sıkça kullanılan kekreyemiş meyvesini giderek popüler hale getirense lezzetinin yanı sıra içeriğinde bulunan güçlü antioksidanlar aslında. Antioksidan özellikleriyle birçok fayda sağladığı söylenen kekremişin vücuda olan etkileriyse hemen aşağıda.
Kekreyemiş yüksek antioksidan özellikler içeren, bunun yanı sıra antienflamatuar özellikleriyle de bilinen bir besin maddesi olarak değerlendirildiğinde vücuda birçok fayda sağlıyor. İçeriğinde A, B1, B2, B3 ve C vitaminleriyle potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller barındırması da önemli özellikleri arasında yer alıyor. İşte tüm bu olumlu özellikler bir araya geldiğinde kekreyemişin faydaları da saymakla bitmiyor. En yaygın olarak bilinen yararlarını hemen sıralayalım:
Kekreyemişin faydalarını öğrenince onunla bir an önce tanışmak istemiş olabilir, “Kekreyemiş nasıl tüketilir?” diye düşünmeye başlamış olabilirsiniz. Tam da bu sorunun cevabını verme sırası şimdi. Kekreyemişi vücudunuza fayda sağlayabilecek şekilde tüketebilmek için ilk yapmanız gereken tabii ki doğru ürünü temin etmek. Kekreyemişe benzer ancak vücutta zehirli etkiler oluşturabilecek farklı bitkiler de olduğundan kekreyemişi mutlaka güvenilir satıcılardan temin etmeli, bitkinin tüketime uygun, zehirli etkileri olmayan kekreyemiş olduğundan emin olmalısınız.
Kekreyemişi meyve olarak bulamaz ya da farklı şekillerde tüketmek isterseniz kekreyemiş sirkesi, reçeli ve marmelatı olduğunu da söylemeden geçmek olmaz. Doğal şeker içeren bir meyve olduğundan kekremiş ile hazırlanan reçel ve marmelatlar ya da doğrudan meyve halindeki kekreyemişin pasta gibi birçok tatlı tarifinde de kullanılabileceğini bilmenizde fayda var.
Bunun yanı sıra son yıllarda oldukça popüler hale gelen ve kekreyemişten elde edilen kekreyemiş tozunu da değerlendirebilir, güvendiğiniz aktarlardan kurutulmuş, hatta dilerseniz öğütülmüş haldeki kekreyemişleri temin ederek çayını demleyebilir ve çayını tüketebilirsiniz, aklınızda bulunsun.
Kekreyemişin faydaları nelerdir öğrendik, nasıl kullanılabileceğini de birlikte keşfettik. Peki bu meyvenin hiç mi bir zararı, bir yan etkisi yok? Tabii ki var. Kekreyemişi yakından tanımaya bu kez de eksi yönleriyle devam ediyor ve bunları bilmeden, doktorunuza danışmadan asla kekreyemiş tüketmemenizi önemle rica ediyoruz. Zira kekreyemişin de diğer tüm besinler gibi zararı olabiliyor. Örneğin kekreyemiş tüketmeden önce şu adımlara mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor: