Brokolide Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılmaktadır

Brokolide Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılmaktadır

ABONE OL
Nisan 26, 2023 12:07
Brokolide Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılmaktadır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Brokolide Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılmaktadır

Brokolide Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılmaktadır. Brokolinin tüketilen kısmı küçük başları olmaktadır. Çok sıcak ve çok soğuk havalardan oldukça olumsuz etkilenmektedir. Yaz aylarında 20 derece üzerine çıkmaması gerekmektedir. Ancak, donlardan oldukça zarar görmektedir. Brokoli tohumu toprak istekleri bakımından çok seçici olmamaktadır. Ancak, gevşek ve besin maddelerince fakir toprakları sevmez.

Brokolide Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılmaktadır. Mildiyö hastalığı, dekara atılacak brokoli tohumu hesaplanarak atılmaktadır. Daha fazla atılmamaktadır. Ancak, aşırı sulama yapılmaması gerekmektedir. Fideler güneş alan yerlere dikilmektedir. En az 3 yıl ekim nöbeti uygulanmaktadır. Leke hastalığı, temiz tohumluk kullanılmaktadır. Ayrıca lahana ailesi dışında bitkiler ile ekim nöbeti uygulanması gerekmektedir. Fideler sık sık havalandırma yapılmaktadır. Bu nedenle hastalıklı bitki artıkları ve fideler tarladan uzaklaştırılmaktadır. Ülkemizde ruhsatlı ilacı bulunmamaktadır

Beyaz çürüklük hastalığı görülmektedir. Çok rutubetli yerlerde geliştiği için dikkat edilmektedir. Toprakta fazla su var ise akıtılması gerekmektedir. Aynı zamanda temiz tohumluk kullanılmaktadır. Bu nedenle hasattan sonra, kalan artıklar temizlenmektedir toplanıp yok edilmektedir. Seralarda sıcaklık ve nem kontrol altında tutulmaktadır. Ancak, depo koşullarına alınmadan önce ıslak ve nemli olmaması gerekmektedir. Depo nemi hastalık yayılma riskini arttırmayacak şekilde kontrollü şekilde tutulmaktadır. Ancak, kimyasal ilaçlama ise, toprak ve tohum ilaçlaması yapılmaktadır.

Brokolide Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılmaktadır.  Siyah damar çürüklüğü, hastalık tohumla taşınmaktadır. Bu tarladan, tohumluk alınmaması gerekmektedir. Hastalıktan arındırılmış temiz brokoli tohumu kullanılmaktadır. Temiz fide kullanılmaktadır. Brokoli ailesine dahil olan bitkiler ile yetiştirilmemektedir. Ancak, kültür bitkileri ile en az 3 yıl ekim nöbeti yapılmaktadır. Yağmurlama sulama yapılmaması gerekmektedir.

Kök çürüklüğü hastalığı, erken ekim yapılmaması gerekmektedir. Tohum ekimi sık olmaması gerekmektedir. Fazla sulama ve azotlu gübre yapılmaması gerekmektedir. Ancak, hastalıklı fidelerin dikimi yapılmamaktadır. Ancak, zarar gören fidelik toprağı, tekrar yenilenip kullanılması gerekmektedir. Ayrıca fide dikimi yapılacak alan için özen gösterilmektedir. Güneş alan ve soğuk rüzgar almayan alanlarda dikimi yapılmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP