Brokoli Hastalıkları. Brokolide hastalık ve zararlılar ürün ve verimi olumsuz etkilemektedir. İlk olarak önemli görülen hastalıklar, Alternaria yaprak lekesi, lahana mildiyösü, beyaz çürüklük hastalığı, bakteriyel yaprak leke hastalığı ve siyah damar çürüklüğü hastalığı gibi önemli ve sık görülenleri bulunmaktadır.
Ürün kalite değeri, toprak yapısı, iklim koşulları, ve bakım işlemleri gibi koşullar hastalık meydana gelmesinde etkili olmaktadır. Brokoli tohumu toprak istekleri bakımından çok seçici olmamaktadır.
Brokoli Hastalıkları. Gevşek ve besin maddelerince fakir toprakları sevmez. Organik maddelerce zengin topraklar brokoli yetiştiriciliği için elverişli olmaktadır. İklim istekleri, toprak istekleri ve toprak hazırlığı yapılmadığı takdirde hastalıklar artmaktadır. Bakım işlemleri yeteri düzeyde veya aşırı şekilde yapıldığı zaman kök hastalıkları meydana gelmektedir. Ayrıca kültürel ve kimyasal mücadelesi yapılmaktadır.
Alternaria yaprak lekesi hastalığı belirtileri, bu hastalığa bitkilerin gelişme ve büyümenin olduğu her dönemde görülmektedir. Erken devrelerde fidelerde kök çürüklüğü veya kök boğazı yanıklığı meydana gelmektedir. İlk belirtiler toprağa yakın yaşlı yapraklarda görülmektedir. Yapraklarda ilk olarak koyu kahverengi veya siyah lekeler oluşmaktadır. Daha sonra lekeler giderek büyümektedir. Bu hastalık genellikle baş kısmında meydana gelmektedir. Ayrıca dayanıklı brokoli tohumu kullanımı hastalık ve zararlılardan korunmak için oldukça önemlidir.
Lahana mildiyösü brokolide de görülen hastalıklardan biri olmaktadır. Brokoli fidelerinde ve tarlada gelişmiş olan hastalık özellikle alt yapraklarından başlayarak alt kısımlarına doğru ilerleyerek yayılmaktadır. Gri, kirli beyaz renkte küf tabakaları şeklinde ve yaprak üzerinde sarı lekeler oluşmaktadır. Böylece bu lekeli kısımlar kurur ve yaprağı ölmektedir. Hastalık seralarda yetiştirilen fidelerde büyük zarara neden olabilir. Fazla yağışlı yıllarda, orantılı nemin yüksek durumlarda verim azalmaktadır.
Brokoli Hastalıkları. Beyaz çürüklük belirtileri, hastalık bitkilerin fide devresinde kök çürüklüğüne neden olmaktadır. Daha ileri devredeki bitkilerde kök, gövde, yaprak ve meyvelerde çürümeler meydana gelmektedir. Yaprak altında yumaklar beyaz pamuklar oluşmaktadır. Ayrıca kirli beyaz renkten kahverengiye dönen bir renk almaktadır.
Bakteriyel yaprak lekesi, yeşil yaprakların hem damarları hem de parankiması üzerinde çok sayıda kahverengimsi lekeler oluşturur. Bunun yanı sıra bu lekeler, önceleri tek tek, zamanla birleşerek yaprak yüzeyinde geniş hastalıklı alanlar oluşturur. Siyah damar çürüklüğü, brokoli tohumu bitkiler fide döneminde iken hastalıklı olursa yaprak esmerleşir ve kurumaktadır. Yaprak lekeleri V şeklinde olur ve sarı renk alır, dibine doğru ilerler ve siyah, kahverengi bir renk alır. Ayrıca damarlar, siyahlaşıp, kararmalar görülmektedir.
SÜRMANŞET
7 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.