Brokoli Ekimi Ne Zaman Yapılmalıdır

Brokoli Ekimi Ne Zaman Yapılmalıdır

ABONE OL
Nisan 9, 2023 14:45
Brokoli Ekimi Ne Zaman Yapılmalıdır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Brokoli Ekimi Ne Zaman Yapılmalıdır

Ekim zamanı bölgelere göre değişmekle birlikte haziran, temmuz ve ağustos ayları içerisinde yapılmaktadır. Brokoli yetiştiriciliği yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri hava sıcaklığının 24 derecenin üzerinde olmamasıdır. Bu durumla karşılaşılırsa istenen verim alınamamaktadır. Brokoli yetiştiriciliği için optimal hava sıcaklığı 15-17°C arasında olmalıdır.

Genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilmektedir. Tohumdan brokoli yetiştiriciliği için tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından önem arz etmektedir. Brokoli tohumu ekim derinliği 0,5-1 cm , sıralar üzeri  mesafe 40-60 cm ,sıralar arası  60-90  cm arasında olması uygundur.

Tohumdan brokoli yetiştiriciliği için organik maddelerce zengin olan topraklar elverişlidir. Ocaklara atmadan önce 1 gün suda veya nemli bir bez içerisinde bekletmeniz brokoli tohumu çimlendirme yüzdesini artıracaktır. Brokoli tohumu ilk aşamada viyollere ya da fide yastıklarına ekim yapılmalıdır. Daha sonra elde edilen fideler yetiştiricilik yapılacak alana geçirilmelidir. Brokoli tohum ekim işlemi yapıldıktan sonra sulama yapılmalıdır.

Brokoli tohumlarının en yüksek çimlenme oranının elde edildiği hava sıcaklığı 20-25 derece arasındadır. Koşullar olduğu zaman brokoli tohumları  6-10 gün arasında çimlenebilmektedir. Brokoli tohumlarının toprak yüzüne çıkmasıyla birlikte seyreltme işlemi yapılmaktadır, seyreltme işleminde en sağlıklı fidelerin kalması sağlanmalıdır.

Tohumu 4-7 hafta içerisinde tarlaya geçirilme tavına gelmektedir. Tohumdan brokoli yetiştiriciliği için fide yastıklarının kolay ufalanabilir yapıda toprağa sahip olması gerekmektedir. Brokoli tohumu fide yastıklarına her 2.5 cm alana 2-3 tohum gelecek şekilde atılması uygundur. Alanlar arasındaki mesafe 10-15 cm olması tercih edilir. Brokoli fideleri yetiştiricilik yapılan alana geçirilirken bitkiler arasındaki mesafeye dikkat edilmelidir.

Bu mesafe brokoli çeşidinin erkenci veya geçci olması, yan sürgünlerin hasat durumuna göre belirlenmektedir. Erkenci olan brokoli çeşitleri daha küçük olduğundan mesafe kısaltılabilmektedir. Sıra üzeri mesafe 50-75 cm, sıra arası mesafe ise 75-100 cm şeklinde olmalıdır. Hasadın, çiçek tomurcukları açmadan önce yapılması uygundur. Eğer tomurcukları açmaya ve sarı çiçek görülmeye başlarsa aşırı olgunlaşmış ve pazar kalitesini kaybetmiş olacaktır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP