Brokoli Sulama Yöntemleri

Brokoli Sulama Yöntemleri

ABONE OL
Nisan 26, 2023 12:07
Brokoli Sulama Yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Brokoli Sulama Yöntemleri

Brokoli Sulama Yöntemleri. Suyu oldukça seven bir sebze türüdür. Brokoli tohumu yetişirken yağış sularının yeterli olmadığı durumlarda sulama yapmak gerekmektedir. Sulama yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlarda göz önüne alınmalıdır. Örneğin brokoli yetiştiriciliği yapılacak olan arazide toprağın yapısına, iklim koşullarına, toprağın su tutma kapasitesi gibi özellikler dikkate alınarak sulama yapılmalıdır.

Brokoli bitkileri genellikle kuraklığı tolerans  edemezler. Böylece üretilen ürünün kalitesi, su-stresli koşullar altında önemli ölçüde düşmektedir. Bu nedenle, çoğu profesyonel yetiştirici kış aylarında bile bitkilerini düzenli olarak sulamaktadır.

Brokoli Sulama Yöntemleri.  Kaliteli ve verimli ürünler için toprağın da nemi kontrol edilmektedir. Böylece haftada bir sulama yapılması gerekmektedir. Brokoli su ihtiyacı lahana ile benzerlik göstermektedir ve çok fazla su kullanmaktadır.   Yağışların çok fazla olmaması brokoli bitkisinin gelişimi ve kalitesi üzerine olumlu etki yapmaktadır. Örneğin, kurak dönemler yaşandığında brokolinin olgunlaşmamış çiçek taslakları üzerinde olumsuz etki yapmaktadır. Sonuç olarak  taçların lifli ve kalitesiz olmasına yol açmaktadır. Ayrıca dayanıklı Brokoli tohumu yetiştirebilmek için sulama oldukça önemlidir.

Toprağın nemli olmasına özen göstermek gerekmektedir. Bunun yanında bitkiyi aşırı sulamamak,  kalitesi ve verimi açısından oldukça önemlidir. Ayrıca aşırı yapılan sulamalardan da kaçınılması bitki için faydalı olacaktır. Aşırı miktarda sulandığı zaman, bitkinin kök bölgesinde çürümeler meydana gelmekte buda bitkinin ölümüne yol açabilmektedir.

Brokoli Sulama Yöntemleri.  Brokoli tohumu doğal olarak soğuk mevsim sebzesidir. Bu bitkinin yetişmesi için ortalama olarak optimum hava sıcaklıkları 10-20 ° C arasında değişmektedir.  İlk yetişme aşamalarında daha yüksek hava sıcaklığına maruz kalırsa, büyük olasılıkla yoğun gövde geliştirmeye başlayacak ve çiçekli taçların gelişimi gecikecektir. 20 ° C’nin üzerindeki hava sıcaklıklarında, bitki yapraklı taçlar oluşturmaya başlamaktadır.

Brokoli sulama yöntemi belirlenirken bazı özellikler dikkate alınmaktadır. Örneğin; toprağın su tutma kapasitesi, suyun toprağa giriş hızı ve toprağın derinliği gibi faktörlerin yanında yetiştiricilik yapılacak topoğrafya özellikleri de dikkate alınarak en uygun sulama yöntemi seçilmektedir. Brokoli sulama yöntemleri arasında, karık ve damlama sulama yöntemleri bulunmaktadır. Brokoli yetiştiriciliğinde en uygun sulama metodu, dengeli sulamaya imkan veren ve su tasarrufu sağlayan damlama sulama yöntemidir. Damlama sulamanın yapılamadığı arazilerde karık sulama metoduyla sulama yapılmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP