Örtü Altı Biber Yetiştiriciliği

Örtü Altı Biber Yetiştiriciliği

ABONE OL
Nisan 9, 2023 13:58
Örtü Altı Biber Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Örtü Altı Biber Yetiştiriciliği

Örtü Altı Biber Yetiştiriciliği. Ülkemizde biber tohumu  ekim alanı ve üretim miktarı bakımından dünya ülkeleri arasında ön sıralarda yer almaktadır. Toplam sera sebzeciliği içinde biber yetiştiriciliğinin yapıldığı alan ise yaklaşık % 15’lik kısmı kapsamaktadır. Üreticinin de iyi gelir elde etmesini sağlamaktadır.

Örtü Altı Biber Yetiştiriciliği. Fideler genellikle biber tohumu ekiminden 8-12 hafta sonra, ilk çiçek tomurcukları görüldüğü zaman seraya dikim için hazır hale gelmektedir. Dikim yapılacak çukurlar tek sıralı dikim için 80×30 cm olması uygundur. Çift sıralı dikimler için ise 90x60x30 cm aralıklarla hazırlanmaktadır. Dekara gerekli olan fide sayısı bu aralıklarla dikildiği zaman 4000’in üzerindedir. Dikim sıklığını; mevsim, çeşit, budama ve yetiştirme şekli belirlemektedir.

Dikim yapılırken fideler harcıyla birlikte çıkarılarak dikim çukuruna yerleştirilmektedir. Saksı veya torba topraklarının üstten 1/3’lük kısmının dikim yapılırken sera toprağının üzerinde kalması istenmektedir. Biber kökleri çok yüzeysel dağılım gösterir çapa yapmaktan ve özellikle derin çapa yapmaktan  kaçınılmaktadır. Fide köklerinin sera toprağına daha çabuk geçebilmesi için dikim sırasında toprak sıcaklığının 22-24°C civarında olması tercih edilmektedir.

Örtü Altı Biber Yetiştiriciliği. Biber fidesi dikiminden sonra fidelerin gelişimini hızlandırmak için iyi bir besleme ve sulama periyodu uygulanmaktadır. Dikime uygun sera toprağının pH’ı 6-6.5 arasında olmaktadır. Dikimden sonra kök gelişmesini hızlandırmak amacıyla toprakta yeterli miktarlarda fosfor bulunmaktadır. Ayrıca vejetatif gelişmeyi sağlamak amacıyla azot bulunmaktadır. Dikim sonrasında, yüksek sera sıcaklıkları iyi  çiçek o ve meyve tutumu için vejetatif gelişmeyi sağlamaktadır.

Dikilen bitki boyları 40 cm’ye ulaştığında vejetatif ve generatif büyüme dengesi sıcaklıklar 3-4 günde bir biraz düşürülerek gündüz 22-23°C arası olmaktadır. Bunu yanı sıra gece 18-19°C arasında tutulmaya çalışılmaktadır. Bununla beraber gece sıcaklıktan 15-17°C derecelere kadar düşürülebilmektedir. Gündüz sera sıcaklığı 27°C’a ulaştığı zaman havalandırma yapılmaktadır. Güneşli günlerde ise havalandırma 35°C’den sonra da başlatılabilmektedir. Sera havasının oransal nemi örtü altı biber yetiştiriciliği için % 70-75 civarında tutulmaktadır. Önerilen  biber çeşitleri; Pedra F1, Hawker F1, Porula F1 gibi hibrit biber tohumu çeşitleri tercih edilebilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP