Çarliston Biber Yetiştiriciliği

Çarliston Biber Yetiştiriciliği

ABONE OL
Nisan 9, 2023 14:01
Çarliston Biber Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çarliston Biber Yetiştiriciliği

Çarliston Biber Yetiştiriciliği.  tohum ekimi mart ayı ortalarında yapılması gerekmektedir. Ekimden sonra çarliston biber tohumu 8-10 günde çimlenme görülmektedir. Fideler 3-4 yaprak olduktan sonra tüplere şaşırtılabilmektedir. Mayıs ayının ortalarında esas dikim yerlerine dikim yapılmaktadır. Sıra arası mesafe, 60- 70 cm, sıra üzeri mesafe, 30-40 cm olmaktadır. Organik maddece zengin, çeşitli besin maddelerini içeren, tınlı, tınlı-kumlu, su tutma kapasitesi iyi, çabuk ısınmaktadır, derin, geçirgen, iyi drene edilmiş topraklar biber için uygundur.

Çarliston biber yetiştiriciliği.  Ağır-killi ve fazla su tutan topraklar ile tamamen kumlu topraklar biber tarımına uygun değildir. Çarliston biber, kök sisteminin yüzeysel olmasından dolayı toprak neminin yüksek seviyede olması istense de, yetersiz drenajı olan ağır topraklarda aşırı sudan etkilenmektedir. Biber toprak tuzluluğuna oldukça duyarlıdır.

Biber suyu çok seven bir bitkidir. Çarliston biber tohumu için  optimum toprak nemi tarla kapasitesinin % 70-80 civarında, hava oransal neminin % 60-70 civarında olması istenmektedir. Nemli şartlarda ise kök aktivitesi artar. Nem yetersiz olduğunda büyüme yavaşlamaktadır ve gövde de odunlaşma olmaktadır. Ayrıca meyve tutumu azalmaktadır, meyveler küçük kalmakta ve çiçek dökümleri meydana gelmektedir. Uzun süre su verilmezse önemli 3 ölçüde verim kaybı olmaktadır.

Suyun düzenli ve belirli aralıklarda verilmesi gerekmektedir. İlk çiçeklenme başladığı dönemlerde bitkiler kuraklığa oldukça duyarlıdır. Bu sebeple bu dönemde sık aralıklarla hafif sulama yapılmaktadır.Çarliston biber yetiştiriciliği. Kökler ise fazla suya çok duyarlıdır. Bu nedenle çabuk çürümektedir ve hastalanmaktadır. Saçak kök yapısı nedeniyle biber az ve sık su ister. Meyveye bağlama zamanı aşırı yağışlar cılız meyve bağlamaya neden olur. Meyveler antraknoz hastalığına karşı hassaslaşır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.

Biber bitkisinin, hasat işleminden sonra ön ayıklama işlemi yapılmaktadır.  Ayrıca  ön ayıklaması yapılan  ürünler su ile yıkanmalıdır. Çünkü su, ürün üzerindeki toprak parçalarını, ilaç artıklarını, yapışkan kirleri çıkarmaktadır. Ayrıca ürüne canlı bir görünüş vermektedir. Biber bitkisinin 1 veya 2 saatten daha fazla yüksek sıcaklıklarda kalması bitkide, büzüşme, yumuşama ve hastalık belirtilerine neden olabilmektedir.

Aynı zamanda 20 dereceden daha fazla sıcaklıklarda, biberin olgunlaşma ve renk değişim hızı büyük oranda artmaktadır. Meyve toplamanın, meyve sapının gövdeye birleştiği yerdeki doğal kırık çizgiden yapılmasına özen gösterilmektedir. Yüksek verim elde etmek için dayanıklı çarliston biber tohumu tercih edilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP