Domateste Çiçek Burnu Çürüklüğü İlacı

Domateste Çiçek Burnu Çürüklüğü İlacı

ABONE OL
Haziran 12, 2023 11:01
Domateste Çiçek Burnu Çürüklüğü İlacı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domateste Çiçek Burnu Çürüklüğü İlacı

Meyvede verim kayıplarına yol açan çiçek burnu çürüklüğü kalsiyum noksanlığından kaynaklanmaktadır. Buna sebep olan etmen ise  tuz stresi gösterilmektedir. Çünkü tuzun çiçek dokularındaki toplam ksilem alanında azaltıcı etkisi çok fazla olmaktadır.

Başlangıçta meyvenin çiçek burnunda oluşan açık renkli leke, giderek kahverengi ve siyah renge dönüşür ve sonra da kuru, deriye benzer bir görünüm almaktadır. Daha sonraki aşamalarsa mantar enfeksiyonu sonucunda bu bölge yumuşak ve ıslak bir görünüme dönüşebilir. Eğer çiçek burnu çürüklüğünü oluşturan koşullar fazla ise bu belirtiler meyvelerin erken döneminden itibaren görülmeye başlamaktadır.

Domateste Çiçek Burnu Çürüklüğü

Asıl neden, domates meyvesinde ki Kalsiyum eksikliğidir.

Domateste Çiçek Burnu Çürüklüğü İlacı nda Kalsiyum Eksikliğine Etki Eden Nedenler;

1.Düzensiz sulamalar. (Genellikle çok sulamalardan sonraki susuz koşullar.)

       2. Bitki gelişiminin hızlı olması. (Hızlı büyüyen bitkiler çok su ve daha fazla Kalsiyuma ihtiyaç duyarlar.)
       3.Bazı besin elementlerinin aşırı seviyede bulunması. (Fazla Azot, gelişmeyi hızlandırdığı için Kalsiyum ihtiyacını artırır; fazla Potasyum da Kalsiyumdan yararlanmayı engeller.)

Dikimin soğuk toprağa yapılması.

Kalsiyumu kullanılabilir forma çeviren organizmalar düşük sıcaklıklarda etkili çalışamazlar ve bitki yeteri kadar kalsiyum alamamaktadır. Toprak sıcaklığı arttıkça bu organizmaların çalışması da arttığından, daha fazla miktarda Kalsiyum, kullanılabilir forma dönüşebilmektedir. Kök çevresindeki derin sürümler. Çapa ve ya sürüm işlemleri derin yapıldığında, kök uçları zarar göreceğinden dolayı, bitkinin su alımı -nın engellenmesini ve böylece meyvelere taşınması gereken Kalsiyum miktarında azalmaya sebep olmaktadır.

Topraktaki tuzluluğun fazla oluşu.

Aşırı azotlu gübrelemeler. Köklerde zarara neden olan hastalık ve zararlılar da Kalsiyum alımını engellemektedir. Kalsiyum Eksikliği Çiçekburnu Çürüklüğü’ne neden olabilir.  Bitkilerin susuz kalışı da Kalsiyum alımını azalttığından dolayı Çiçekburnu Çürüklüğü’ne neden olabilir.

ÖNLEMLER;

  1. Toprağa kalsiyum vermek, toprak tuzluluğunun artmasına neden olacağı için kalsiyum yararlı bir önlem değildir. Bu nedenle kalsiyumlu gübreler ya olabildiğince erken verilmeli ya da geç kalınmış ise yapraktan uygulanması mersin escort gerekmektedir.
  2. Toprak nemi dengede tutulmalıdır. Sulamalar yeterli olmalıdır fakat fazla olmamalıdır.
  3. Sulamalar arasındaki sürede toprak kuru kalmamalıdır. Seyrek ve çok sulama yerine, sık ve az sulama tercih edilmelidir.
  4. Malçlama toprak nemini stabil tutacağı için yararlı bir yöntemdir.
  5. Ot mücadelesi için yapılan çapa işlemleri ve ya sürümler yüzeysel yapılmalıdır. Saçak köklere zarar verilmemelidir.
  6. Azot sadece yeteri kadar verilmeli, fazla verilmemelidir.
  7. Soğuk toprağa dikim yapılmaması gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP