Portala Çilek Fidesi Özellikleri

Portala Çilek Fidesi Özellikleri

ABONE OL
Mart 14, 2023 14:09
Portala Çilek Fidesi Özellikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Portala Çilek Fidesi Özellikleri

Portala Çilek Fidesi Özellikleri. nötr gün çilek çeşitlerindendir. Bu çilek çeşidi meyvesi düzgün şekilli ve orta irilikte yetişmektedir. Portala çilek fidesi verimli bir çeşittir ve sera ve açık alan çilek yetiştiriciliği için uygun olmaktadır. Meyve şekli sweet charlie çileğe benzer fakat aroması daha düşüktür. 1000 m2’ye 4000 ile 6000 arası çilek fidesi gerekmektedir.

Portala Çilek Fidesi Özellikleri. yetiştiriciliğinde en ideal toprak; pH 6,5-7 olan, su tutma kapasitesi düşük, kumlu tınlı hafif bünyeli topraklarda yetiştirilmektedir. Yetiştiricilik yapılacak toprak hastalıklar ve nematodlardan temiz kök yapısına sahip olmaktadır. Bunun yanı sıra dekara 4-5 ton hayvan gübresi verildikten sonra toprak fumige yada solarize edilmektedir. Ayrıca toprak fumigasyonundan sonra dekara 50 kg 15:15:15 veya 50 kg potasyum sülfat, 10-15 kg hesabıyla saf azot ve triple süper fosfat ilave edilerek toprağa iyice karıştırılmaktadır. Son olarak masuralar 60-70 cm genişliğinde ve 25-30 cm yüksekliğinde olmaktadır ve büyük arazilerde karık pulluğu, küçük alanlarda ise elle yapılmaktadır.

1000 m2 alana 5000 portala çilek fidesi dikimi yapılmaktadır. Bitkilerin köklerini nemli tutmaktadır, fakat asla ıslak bir ortamda bırakmamaktadır. Yapraklar su içinde tutulmamaktadır, bitkiler araziye ıslak çuvallarla kaplanarak sepetlerle götürülmektedir. Ayrıca fideler dikilirken kök boğazı kısmı (taç gövdesinin orta noktası) toprak yüzeyi ile aynı seviyede olmaktadır. Ayrıca fidelerin çok derin veya kökleri açıkta kalacak şekilde yüzlek dikilmeleri zararlı olmaktadır. Dikim için sökülen fidelerin uzun kökleri varsa dikimden önce 8–10 cm’den kesilmektedir.

Portala Çilek Fidesi Özellikleri. en uygun olgunlaşma zamanında toplanmaktadır. Tamamen kırmızı renk alan portala çilek fidesi olgunlaşmış demektir. Çilek fazla olgunlaştığı taktirde pazar değeri fazla olmamakta ve nakliyatı da zor olmaktadır. Genellikle çilekler sofralık olarak kullanılacaksa her iki günde bir toplamak gerekmektedir. En uygun toplama zamanı sabahın erken saatleridir. Toplanan çilekler taze kalması için hemen gölge bir yere taşınmaktadır.  Koparırken baş parmak ve işaret parmağı ile meyve sapı tutulmaktadır ve meyve çanak yapraklarının 1 cm kadar üstünden koparılmaktadır. Çilekler +2 ve +5 0 C’de 2–4 gün, 0 0  C’de 8 gün muhafaza edilebilmektedir. Taze tüketim için ticari anlamda muhafaza edilecekse ideal sıcaklık +0,6 ile +1,1 oC arasında olmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP