Mor Havuç Çeşitleri. Şalgamlık olarak kullanılmaktadır. En uygun sıcaklık isteği 9 ve 28°C olması istenmektedir. Sıcaklık ve güneş ışığı havuçta renk oluşumuna olumlu etki yapmaktadır. Soğuk ve yağışlı geçen üretim sezonlarında açık renk havuç elde edilmektedir. Hafif bünyeli topraklarda mor havuç tohumu uygun besleme ve bakım şartlarında olumlu sonuçlar verir.
Böyle topraklarda kültürel işlemler çok kolay ve ekonomik olduğu gibi elde edilen üründe yüksek kaliteye ulaşılmaktadır. Havuç derin bünyeli, serin ve besin maddelerince zengin iyi işlenmiş toprak istemektedir. Çimlenme tamamlandıktan sonra belli bir yaprak büyüklüğüne geldiği zaman mutlaka seyreltme yapılması gerekmektedir.
Mor Havuç Çeşitleri. Çeşit özelliğine bağlı olarak sıra üzeri mesafeleri ayarlanmaktadır. Siyah havuç yetiştiriciliğinde sulama verim ve kaliteyi etkileyen faktörler olmaktadır. Havuç için yağmurlama veya damlama sulama yapılması gerekmektedir. Mor havuç tohumu yapı olarak küçüktür ve tohum rengi kahve renkli olmaktadır. Mor havuç yetiştiriciliğinde toprak hazırlığı oldukça önemli olmaktadır. Toprağın durumu mor havuçtan alınacak verimi çok etkilemektedir.
Mor havuç tohumu küçük oluşu, geç çimlenmesi gibi özellikleri nedeniyle toprak inceltilerek tohumun toprakla temasının tam olması sağlanmaktadır. Özellikle ekimi ilkbaharın son aylarında yapılması gerekmektedir. Ekimi sıraya ekim yada mibzer ile yapılmaktadır. Geç ilkbaharda ekilen çeşitlerde vardır. Verimleri çeşitlere göre değişmekle birlikte 3 veya 3,5 ton arasında verim alınmaktadır.
Mor Havuç Çeşitleri. Doğal hobi mor havuç, hibrit olanları vardır. Genel olarak tarımı aynıdır. 1000 metrekareye 600 veya 800 gr tohum atılmaktadır. Hibrit olanlarında ise içi turuncu renktedir. Dışı mor, içi turuncu renkli bir havuç çeşitidir. Sofralık olarak tüketilmeye uygun bir çeşittir, ortalama 20 cm meyve uzunluğuna sahiptir. Toprağın yapısı, derinliği, topraktaki zararlıların bulunup bulunmaması havuç üretiminde başarıyı etkilemektedir. Bu sebeple üretim yapılacak olan toprak çok iyi incelemektedir.
Bulaşık topraklardan uzak durulmalıdır. Geç çimlenen bir tohum olan mor havuç tohumu için yabancı otlar tarlada baskın gelebilmektedir. Bunun için de topraktaki yabancı otlar tarlada baskın gelebilmektedir. Bu sebeple topraktaki yabancı ot varlığı da oldukça önemlidir. Böylelikle uygun çevre koşullarının haricinde killi topraklarda üretilen havuçlarda yüksek verime ulaşılmaktadır. Fakat killi topraklardaki üretim sonucunda havuçlarda yıkama işlemi zorluklar çıkarmaktadır. Bu nedenle bu tip topraklarda üretilen havuçlar konserve sanayisinde kullanılmaktadır.