Mor renkli çiçekleriyle hepimizin görür görmez tanıdığı, o kendine has kokusuyla sadece kokusunu duyanların dahi bilebildiği çok özel bitkilerden lavantayı bugün mutfaklarımıza çay haliyle konuk ediyor, bakmaya doyamadığımız lavantayı mis kokulu lavanta çayına dönüştürüp bardak bardak içmek istiyoruz.
Neden mi? Çünkü lavanta çayının faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazla! Lezzeti deseniz, o da nefis. O zaman daha fazla vakit kaybetmeyelim ve günde bir fincan içseniz dahi sizi sinirden, stresten uzaklaştıracak, vücudunuza tepeden tırnağa iyi gelecek, hatta saçlarınızın dahi kısa sürede güçlenip gürleşmesini sağlayacak bu lezzetle sizi buluşturalım. Buyursunlar, lavanta çayı nasıl yapılır, lavanta çayının faydaları nelerdir keşfetme zamanı şimdi!
Lavanta çayı nasıl yapılır, faydaları nelerdir sıralamaya başlamadan önce “Lavanta çayını nereden bulacağım?” diye düşünenler için hemen cevap vermiş olalım: Lavanta çayını poşetlenmiş halde büyük marketlerde, doğal ürün satışı yapan mağaza ve/veya aktarlarda bulabilirsiniz. Yine güvenilir aktarlardan kurutulmuş halde de lavanta alabilir ve evde, kendi ellerinizle lavanta çayınızı hazırlayabilirsiniz. Taze lavanta temin etmek isterseniz de tabii ki çiçekçilerinizden destek alabilirsiniz.
Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bitki çaylarından lavanta çayı, aslında her mutfakta kendine yer bulması gereken tatlardan desek yanlış olmaz. Zira kendisi vücuda birçok fayda sağlıyor! “Lavanta çayı ne işe yarıyor ki?” derseniz buyurun, lavanta çayının faydalarını hemen sıralayalım:
* Malzeme miktarını tüketecek kişi sayısına göre aynı oranda artırabilirsiniz.
Suyu küçük bir cezve ya da tencerede kaynatmaya başlayın, su kaynayınca ocağın altını en kısığa alıp içine kurutulmuş lavantaları ilave edin ve 5-6 dakika bu şekilde demlendirin. Ardından ocaktan alıp çayı bir süzgeç yardımıyla süzün ve içinden lavanta tanelerini ayırın. Kalan lavanta çayını doğrudan içebilir, tadı size sert gelirse içine damak tadınıza göre bal ya da limon gibi doğal tatlandırıcılar ilave edebilirsiniz.
“Lavanta çayı ne zaman içilir?” derseniz hazırladığınız bu çayı aç karnına ya da akşam yemeklerinden en az 2 saat sonra içebilirsiniz. Günde 1 fincandan fazla içmemeye, aşırıya kaçmamaya da dikkat etmeyi unutmayın, bizden hatırlatması.
Önemli bir not: Lavanta çayı her ne kadar birçok faydası olan bir bitki çayı olsa da aşırı tüketilmesi durumunda bulantı, kusma gibi çeşitli yan etkilere sebep olabiliyor. Eğer bugüne dek hiç lavanta çayı içmediyseniz, ciddi, kronik bir rahatsızlığınız varsa, düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, vücudunuz alerjik reaksiyonlar gösteriyorsa ya da uymanız gereken özel bir perhiz programı söz konusuysa lavanta çayı da dahil olmak üzere hiçbir bitki çayını doktorunuza danışmadan, onun onayını almadan tüketmeye başlamamalısınız. Aynı şekilde hamilelik ya da emzir dönemlerindeyseniz, depresyon ilacı kullanıyorsanız lavanta çayını tüketmemeli, öncesinde mutlaka doktorunuza danışmalısınız, aman dikkat.