Karpuz Yetiştiriciliği Nasıl Olmalıdır. Karpuzun ekim dönemi ilkbahar olarak gösteriliyor. İdeal ekim zamanı, toprağın sıcaklığının en az 12 derece olması gerekiyor. Açık karpuz yetiştiriciliğinde, ekim işleminden hasada kadar ortalama 100 ila 120 gün gerekir. Ancak, tohumdan karpuz yetiştirmek istiyorsanız, bilmeniz gereken bazı gerçekler vardır. Öncelikle karpuz tohumlarının çimlenmesi için tohumların en az 18 °C toprak sıcaklığına ihtiyaçları vardır. Ayrıca, karpuz tohumu çimlenmesi için optimum nem seviyesi olması önemlidir. Aşırı sulama zararlı olabilir.
Karpuz Yetiştiriciliği Nasıl Olmalıdır. Çiftçiler tarlayı pulluk ile iyice sürerler. Sürme işlemi, toprağın havalanmasını ve drenajını olumlu yönde etkiler. Aynı zamanda sürme işlemi, taş ve diğer yabancı nesneleri topraktan çıkarır. Karpuz tohumu dikim işleminden bir hafta önce, çiftçi, tarım uzmanına danıştıktan sonra, organik gübre veya kimyasal gübre ile dikim öncesi gübreleme uygular. Karpuz bitkilerinin büyüyebilmeleri için daha fazla alana ihtiyaçları vardır, bu nedenle çiftçiler fideleri önceden belirlenmiş mesafelerde dikim yapılmalıdır .
Sonuç olarak, dikim öncesi tüm tarlaya temel gübreleme uygulamak için hiçbir sebep yoktur. İyi bir teknik, dikim yapılacak sıraları belirlemek ve devamında bu sıralara gübreleme uygulanmalıdır . Bu işlemden bir gün sonra, damlama sulama borularını döşemek için uygun bir zamandır. Sulama sisteminin kurulumundan sonra, bazı çiftçiler toprak analizi ile dezenfeksiyon sonucuna bağlı olarak sulama sistemi üzerinden toprak dezenfektanları uygulayabilirler.
Karpuz Yetiştiriciliği Nasıl Olmalıdır. Bir sonraki ve en önemli olan adım (özellikle dikim döneminde optimum toprak sıcaklığına sahip olmayan ülkelerde) polietilen kaplamadır. Birçok üretici, sıraları siyah veya yeşil (IRT) veya siyah plastik kaplamalar ile kaplar. Karpuz tohumu ekmeden bir gün önce toprağı iyice sular ve tohumlar filizlenene kadar tekrar sulamazlar. Ancak, toprak kumlu ve yeterli miktarda suyu tutmakta zorluk çekiyorsa, bu iyi bir teknik değildir.
Dikim mesafeleri söz konusu olduğunda, 14 kg ağırlığında meyve veren çeşitler için yaygın olarak bitkiler arasında 1 m mesafe bırakılmalıdır . Dikim mesafeleri söz konusu olduğunda, sıralar arasında ise 3,5 m mesafe bırakılmalıdır . Bu şekilde hektar başına 2000-2500 bitki olur. (1 hektar = 10.000 metrekare). Mesafeler ve bitki sayısı karpuz çeşidine, çevresel koşullara bağlıdır . Bitki sayısı tabii ki daima piyasa talebine ve istenen karpuz iriliğine bağlıdır. Örneğin, hektar başına daha fazla fide dikimi yapılırsa, bitkiler daha küçük irilikte meyve verecektir.