Aşılı karpuz yetiştiriciliği

Aşılı karpuz yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:10
Aşılı karpuz yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aşılı karpuz yetiştiriciliği

Aşılı Karpuz Yetiştiriciliği. Karpuz yetiştirmek için sıcak iklimlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Karpuz tohumu don tehlikesi olmayan veya don tehlikesi tamamen kalktığı bölgelerde yetiştirilmesi gerekmektedir. Marmara bölgesinde yetiştirilirken yıllık sıcaklık ortalamalarının yüksek olduğu şehirler tercih edilmektedir. Bu şehirlerde dahi don sebebiyle istenen verimin alınmadığı durumlar ile karşı karşıya kalınabilmektedir.

Aşılı Karpuz Yetiştiriciliği. Sıcaklıklarıyla adından söz ettiren Adana’nın karpuz yetiştirmek için en uygun şehirlerin başında gelmesinin sebebi budur. Tohumdan karpuz yetiştirilecekse toprak sıcaklığı 12 °C derece olması gerekmektedir. Nem oranının yüksek olduğu bölgelerde yetiştirilmeye çalışılırsa hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu bölgelerde hastalıklara karşı önlemlerin en iyi şekilde alınması şart olmaktadır.

Günümüzde çoğu üretici aşılı karpuz fidelerini kullanmayı tercih etmektedir. Aşılama, iki farklı bitki dokusunu birleştirip tek bir bitki haline getirmek için yapılan yaygın bir işlemdir. İlk olarak bitkinin üst kısmına çelik veya kalem denir ve anaç olarak adlandırılan ikinci bitkinin kök sistemi üzerinde yetişir. Sonuç olarak, iki farklı bitkinin tüm iyi yönlerini içeren bir bitki oluşmaktadır.Ayrıca dayanıklı karpuz tohumu kullanımı verim için oldukça önemlidir.

Aşılı Karpuz Yetiştiriciliği. Bazı üreticiler anaç veya çelik olarak kullanacakları bitkileri tohumdan yetiştirmeyi tercih ederler. Bu nedenle aşılama işlemini kendileri yaparlar, diğer yetiştiriciler ise yasal satıcılardan sertifikalı aşılı fide satın almaktadırlar. Günümüzde yaygın olarak kullanılmakta olan fideler kabak anacı üzerine aşılanmış karpuz çeşitleri olmaktadır.

Ülkemizde aşılı karpuz tohumu çeşitleri için anaç olarak kullanılan iki ana bitki türü vardır. Bunlar şişe kabak ve türler arası kış kabağı türleridir. Fusarium solgunluğuna ve çökme toleransına karşı direnç sağlamaktadır. Şişe kabak anaçlarının kök büyümesi ve daha erken olgunlaşma süreleri görülmektedir.

Şişe kabak üzerine aşılama genellikle çiçeklenme veya meyve kalitesini etkilememektedir. Aşırı soğuk havalara hassasiyet gösterirler, karpuz boylarını çok etkilemezler ve tadı düz karpuza en yakın anaç şişe kabaklar olmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.