Siyah Karpuz Tohum Seçimi

Siyah Karpuz Tohum Seçimi

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:03
Siyah Karpuz Tohum Seçimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Siyah Karpuz Tohum Seçimi

Siyah Karpuz Tohum Seçimi. Karpuz yetiştiriciliği  arazinin toprak hazırlığına sonbaharda başlanmaktadır.  Sonbahar yağışlarından önce derin sürüm yapılmaktadır. Aynı zamanda dip kazan ile sert tabaka patlatılmalıdır. Aksi takdir de bitki yeterli miktarda besin maddesi alamamaktadır.  Daha sonrasında kültivatör veya diskaro ile işlenerek kesekler parçalanmaktadır.

Bu arada verilebildiği takdirde dekara 5-6 ton iyi yanmış ahır gübresi atılmalıdır. Ayrıca toprak çok kireçli ise ahır gübresiyle birlikte dekara 30-40 kilogram  kükürt verilmesi uygun olacaktır. Siyah karpuz tohumu  bitkisi organik maddeyi oldukça sevmekte ve olumlu cevap vermektedir

Siyah Karpuz Tohum Seçimi. Karpuz bitkisi, derin, iyi havalanabilen, su tutma kapasitesi yüksek olan, kumlu, kumlu-tınlı bünyeye sahip topraklarda iyi gelişmektedir. Toprak pH’sı 6-7 arasında olması ideal bir durumdur. Toprak hastalık ve zararlı etmenlerden temiz olmalıdır. Arazinin drenaj sorunu olamamalıdır.

Taban suyu seviyesinin 1 metreden daha yukarı çıkmaması gerekmektedir. Karpuz yetiştiriciliğinin sınırlayıcı faktörü her zaman iklim olarak bilinmektedir. Siyah karpuz tohumu anavatanı Afrika’dır bu yüzden düşük sıcaklık oranlarına ve dona karşı son derece hassas bir bitkidir. Toprak sıcaklığı 18 derecenin altına düşmemelidir ve ortalama 18 ila 35 derece  sıcaklık gerekmektedir.

Siyah Karpuz Tohum Seçimi. Renk ve irilik bakımından çeşitler arasında farklılıklar görülmektedir. Karpuz tohumları uzun yuvarlak veya oval şekildedir. Tohumun bir ucu yuvarlak diğer ucu ise belirgin, sivridir. Karpuz tohumunun kabukları oldukça serttir. Tohum renkleri düz veya alacalı, beyazdan başlayarak, sarı, kahverengi, pembe ve siyaha kadar değişen renklerde olabilmektedir. Karpuz tohumlarının temiz olması gerekmektedir. Tohumlar canlılıklarını 5-8 yıl arasında muhafaza koruyabilirler. Ayrıca bir gramda 15-40 adet tohum bulunmaktadır.
En iyi çimlenme sıcaklığı 20-25 derecedir.

Tohumların minimum çimlenme sıcaklığı 10 derece, maksimum çimlenme sıcaklığı ise 30-35 derece arasındadır. En uygun koşullarda 7-10 gün içinde çimlenme gösterirler. Siyah karpuz tohumu ekimi gerçekleştirilmeden 1 gün önce suda veya nemli bir bez içerisinde bekletilmektedir. Bu işlem karpuz tohumu çimlendirme oranında artış sağlayacaktır. Ayrıca toprak ısısının 10-20 derece arasında olması uygundur. Bitkiler direk güneşten korunmalıdır. Karpuz tohumları ortalama 4-5 cm olduğu zaman fideler dikilmek istenen alana aktarmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP