Çilek Hangi Koşullarda Yetişir? -10 C’ye kadar soğuk koşullarda yetişebilmektedir. Yetiştiriciliği için en uygun toprak yapısı geçirgen, kumlu-tınlı ve hafif olan topraklardır. Kireci fazla olan topraklar uygun değildir. Bu nedenle toprak PH’ı 6-6,5 arasında olması gerekmektedir.
Yetiştiriciliğinin en verimli yapıldığı alanlar ılıman iklim bölgeleridir. Şuan ki imkanlarla çilek fidesi dikimi dört mevsim yapılabilmektedir. Fakat dikim işlemi için en uygun zaman bahar aylarıdır. Çilek fidesi dikimi için toprak uygunsa serin ve rüzgarsız havalar tercih edilmektedir. Ayrıca fidelerin daha fazla güneş ışığından yararlanması için kuzey-güney yönünde dikimler yapılmaktadır. Çilek fidesi dikimlerinde sıra üzerine çift dikim yapmanız hem sulama hem de hasat yönünden maliyetleri azaltmaktadır.
Çilek Hangi Koşullarda Yetişir?. Ekim için bir dekara 3-4 ton yanmış hayvan gübresi atılması gerekmektedir. Ayrıca bu gübre genel olarak dikim öncesinde verilmektedir. Daha soğuk bölgelerde çilek bitkisinin dondan korunması gerekmektedir. Çilek, toprak kökenli mantarsal hastalıklara karşı oldukça hassas olduğu için bir önceki mevsimde buğday, arpa gibi tahıl ekimi yapılmış olan alanlar gerekmektedir. Böyle topraklar bulunamadığı zaman toprak ilaçlar yardımı ile temizlenmektedir.
Yetiştirici için ilkbahar dikimi, kış dikimi, yaz dikimi, sonbahar dikimi olarak dikim çeşitleri mevcuttur. Çilek fidesi dikimi serin ve nemli havalarda yapılmalıdır. Fideler açılan çukurlara tam kök boğazı seviyesinde dikilmelidir. Fide dikiminden sonra can suyu verilmelidir. Yaz dikiminde fideler ilk 15 gün, günde en az 2 defa olmak üzere sulama yapılmalıdır.
Çilek Hangi Koşullarda Yetişir? Yabancı otların çıkmaması, temiz ve kaliteli ürün elde etmek için masuralar, siyah plastik, buğday sapı veya kuru yaprak gibi örtü materyali ile örtülmelidir. Bu nedenle malç olarak en çok tercih edilen ürün siyah plastik örtülerdir. Malç naylonu genellikle çileklerin topraktan, çamurdan fazla etkilenmemesi ve temiz yetişmesi için kullanılmalıdır. Bu işlem zararlı mikroorganizmaların oluşumunu da engellemektedir.
Çilek aşırı sulanmamalıdır. Özellikle meyve oluşumundan olgunlaşma dönemine kadar daha dikkatli olunmalıdır. Damla sulama ile 3-4 günde bir sulama yapılması uygun olmaktadır. Ayrıca çilek fidesi kol temizliği verim açısından çok önemlidir ve kollar görüldüğü anda kesilmektedir.
SÜRMANŞET
3 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.