Çilekte Gübreleme

Çilekte Gübreleme

ABONE OL
Mart 28, 2023 07:19
Çilekte Gübreleme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilekte Gübreleme. Genellikle çiçeklenme ve aynı zamanda meyve verme döneminde kullanılan sıvı formunda ürünlerdir. Dolayısıyla bu ürünler içerisinde azot, fosfor ve potasyum ana besin maddeleri bulunduğu gibi, çinko, demir, mangan, magnezyum, molibden ve bor gibi iz elementlerinde bulunduğu gübrelerdir.

Gübreleme doğru zamanda ve doğru şekilde yapılması gerekmektedir. Çilek fidesi nin ihtiyacı olan organik maddeler, mikro ve makro besin maddelerini bu karışımlar sağladığı için sadece makro ve mikro besin elementlerinin yeterli olduğu sanılmaktadır.

Çilekte Gübreleme. Bitkide meyve büyütücü olarak kullanılacak gübre formunda ürünler vardır. Öncelikle meyveye dönecek çiçeklenmeyi hızlandırmaktadır. Bitkiyi iklim koşulları başta olmak üzere, dış ortamın yarattığı stresi azaltmaktadır. Ve çilek fidesi rahatlamaktadır. Meyveyi şişirerek büyütme yerine tok ve tonaj kazandıran bir meyve büyütme sağlanmaktadır. Ek olarak meyvenin tutunmasını ve meyve saplarını güçlendirme özelliğine sahip olmalıdır. Ek olarak kullanılacak Meyve büyütücü gübre, meyveyi tatlandırmaktadır. Ve renklendirmektedir. Bütün bu sayılan özellikleri bir tek ana aktif içerisinde gerçekleştirmek mümkündür.

Çilekte Gübreleme. Ilımlı iklimlerde  yeşil görünümdedir. Ancak kışı sert, soğuk ve donlu geçen yerlerde toprak üstü aksamında ölme görülmektedir. Devamlı büyüme gösterdiği yerlerde kış aylarında da, topraktaki besin maddesine ihtiyaç duyarlar. Gübreleme de iki konu önem kazanır. Birincisi toprak hazırlığı yapıldığı ilk tesis zamanı, ikincisi bitkinin büyüdüğü ve verim verdiği yıllarda yapılan gübrelemedir. İlk hazırlık döneminde bol organik gübreleme yapılmaktadır. Çilek fidesi topraktaki organik madde miktarının fazla olmasında hoşlanır. Toprak 30-50 cm derinliğinde işlenmelidir. Ve sonra dönüme 5-10 ton çiftlik gübresi atılmaktadır. Çiftlik gübresine yanmış 1-2 ton kümes hayvanları gübresi karıştırılmaktadır. Tarla, gübreler toprak yüzüne serpildikten sonra ikinci bir kez 20-30 cm derinliğinde normal şekilde işlenmektedir. Daha sonra 8-10 kg amonyum sülfat veya nitrat atılmaktadır. üçüncü bir kez 5-10 cm derinliğinde sürüm veya tırmıklama yapılmaktadır. İkinci gübreleme, bitkiler toprağa yerleşmiş ve besin maddelerini kullanmaya başlamış olduklarından, onların ihtiyaç duyduğu anda ve oranda gübre toprağa verilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP