Çilekte Antraknoz

Çilekte Antraknoz

ABONE OL
Mart 26, 2023 13:36
Çilekte Antraknoz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilekte antraknoz. Latincesi, C. acutatum olarak bilinmektedir. Hastalık belirtileri, çilek fidesi yaprak sapları üzerinde küçük koyu lezyonlar olarak görülmektedir. Bu lekeler genişler ve koyu, çökük ve kuru görüntü oluşmaktadır. Lekeler yaprak ve stolonları kaplarsa yaprak ve kökleri oluşmamış yavru bitkiler ölmektedir. Ayrıca bu lezyonlar sayesinde yapraklar ve saplar birlikte yer almaktadır. Çok yoğun ve sık görülen hastalık türlerinden olmaktadır.

Çilekte Antraknoz. Hastalık etmenleri bulaşık bitki artıkları ve bulaşık bitkilerin dikilmesiyle bulaşan toprakta bulunmakta ve bu topraklar primer enfeksiyon kaynağını oluşturmaktadır. Hastalığın yayılımı kuru ve serin havalarda oldukça yavaş; nemli ve sıcak havalarda ise çok hızlıdır. Bunun yanı sıra uygun koşullar altında, bitki artıklarında 9 aya kadar canlılığını sürdürebilen etmenler yağmurun sıçrattığı toprak, hayvanlar, işçiler ve bulaşık alanlarda kullanılan aletler ile taşınırlar.

Çilek bitkileri meyvelenme dönemlerinden itibaren etmenlere karşı dayanıklılık kazanırlarken, çiçekler, pembe ve kırmızı meyveler etmene karşı duyarlıdırlar ve meyveler olgunlaştıkça hassasiyetleri artar. Ayrıca çilek fidesi bitkisinin çiçekleri ve meyveleri antraknoz hastalığına çok hassastırlar ve hastalık nemli ve sıcak hasat sezonunda çok hızlı gelişerek ürüne zarar vermektedir.

Hastalık yaprak lekesi olarak da başlar ve yapraklarda lekeler griden siyah renge dönüşen bir renk almaktadır. Çok sayıda oluşmaktadır. Böyle hastalanan bitkiler kısa bir süre normal olarak gelişme göstermektedir. Fakat kısa bir süre sonra solar ve ölüm olmaktadır. Kırmızımsı bir kahverengi, sert çürüklük ya da çizgiler kök boğazı kısmında gelişmektedir.

Çilekte Antraknoz. En iyi şekilde de buralar uzunlamasına kesildiğinde görülmektedir. Meyveler üzerinde yuvarlak, sert ve çökük lekeler şeklinde kendini göstermektedir. Ayrıca renk olarak başlangıçta koyu renkli ve zamanla siyah renk almaktadır. Siyah lekeler oluşmaktadır. Ancak, bu lekeler genişler ve tüm meyveyi kaplar. Hastalık şiddetli olduğu zamanlar yeşil meyvelerde diğer olan lekeler gibi lekeler olmaktadır.

Kültürel mücadelesi, hasattan sonra tarlada kalan bitki artıklarını uzaklaştırmaktadır ve yok edilmektedir. Ayrıca dayanıklı ve sertifikalı çilek fidesi çeşitleri tercih edilmeli, hastalık etmenin uzak mesafe taşınmaları genellikle bulaşık bitki materyali ile olmaktadır. Bu nedenle bulaşık materyallerden çoğaltılma asla yapılmaması gerekir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP