Domates Hasadı Hangi Ay Yapılmaktadır?

Domates Hasadı Hangi Ay Yapılmaktadır?

ABONE OL
Mart 30, 2023 07:22
Domates Hasadı Hangi Ay Yapılmaktadır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates Hasadı Hangi Ay Yapılmaktadır?

Domates hasadı hangi ay yapılmaktadır? Çeşide göre değişmekle birlikte çiçeklenmeden 45 veya 60 gün sonra olgunlaşmaya başlamaktadır. Domates, olgunluğun farklı aşamalarında hasat yapılmaktadır. Domatesler haftada 2 veya 3 kez kuvvetli güneşin olmadığı sabah saatlerinde hasat edilmesi gerekmektedir. Şubat ayından başlayıp Temmuz veya Ekim ayları arasına kadar hasat devam edilmektedir.

Domates hasadı hangi ay yapılmaktadır? Tarlada yetiştirilen domates tohumu ekiminden hasada kadar kısa bir sürede yapılmaktadır. Fide dikiminden hasada kadar 60 veya 80 günlük dönemden geçmektedir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmaktadır. Meyve avuç içine alınarak yapılmaktadır. Domatesler nazik ve narin ürünler olmaktadır. Sapı etrafında hafifçe döndürülerek zarar vermeden koparılması gerekmektedir. Geç hasat bitkiyi yaşlandırmaktadır. Bu yüzden hasat zamanı gelince yapılması gerekmektedir.

Açık alanda domates yetiştiriciliği için domates tohumu ekiminden hasat süresine kadar ortalama 80-100 gün, fide dikiminden hasat süresine kadar ise ortalama 60-80 günlük bir zaman dilimi olmaktadır. Sofralık domatesler gönderilecek pazarın uzaklığına bağlı olarak farklı olgunluk dönemlerinde veya farklı zamanlarda hasat edilmektedir. Bu nedenle uzak pazarlar için domatesin rengi yeşil-pembe iken hasat yapılması uygundur.

Domates hasadı hangi ay yapılmaktadır? Pazara gidiş uzaklığına göre farklı dönemlerde hasat yapılmaktadır. Temmuz ve Ekim aylarında hasat edilmektedir. Uzak pazarlara göre hasat zamanı bulunmaktadır. Bu şekilde, domatesin rengi yeşil ve pembe iken hasat edilmesi gerekmektedir. Fazla uzak olmayan pazarlara göre hasat edilmektedir. Ancak, domatesin rengi pembe ve kırmızı olunca hasat edilmesi gerekmektedir. Meyve kabuğunun yola dayanmaya ve esnek yapıda olması gerekmektedir. Domateslerin çatlamaması için özen gösterilmektedir. Domatesler dolgun ve bol etlilik durumuna göre hasat yapılmaktadır. Yani domates dolgun hale gelince hasat edilmesi gerekmektedir.

Olgun domatesler de hasat farklı yapılmaktadır. Sap çukurunun etrafında yeşil rengin olmaması gerekmektedir. İyi bir çeşit ve uygun koşullarda açıkta yapılan yetiştiricilikte dekara 4 veya 12 ton arasında ürün alınabilmektedir.

Geç yapılan hasat bitkiyi yaşlandıracağından dolayı yeni çiçek ve yeni sürgün oluşumu olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca meyve kalitesinde bozulmalar meydana gelmektedir. Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 80-100 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelmektedir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP