Çileğe Hangi Gübre İyi Gelir

Çileğe Hangi Gübre İyi Gelir

ABONE OL
Mart 26, 2023 13:39
Çileğe Hangi Gübre İyi Gelir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çileğe Hangi Gübre İyi Gelir? Üzümsü meyveler içerisinde en önemli yeri alan çilek  ilkbaharda hiçbir meyvenin bulunmadığı zamanda olgunlaşması sebebiyle, aranılan, popüler bir meyvedir. Çilek fidesi ülkemizde İstanbul, Bursa ve Karadeniz yörelerinde yetiştirilirken yakın ve kısa bir zaman bilimi içerisinde yayılma göstermiş birçok bölgede üretimi yapılmaya başlanmıştır. Çilek üretiminde bakım işlemi oldukça önemlidir. Bu husus beraberinde bu soruyu da getirmektedir.

Çileğe Hangi Gübre İyi Gelir? Çileğin büyümesinde etkili ekolojik faktörlerin başında ise iklim ve toprak gelmektedir. Ayrıca çilek, -10°C’ye kadar herhangi bir önlem almadan yetiştirilebilmektedir. Çilekte çiçeklenme dönemi uzun bir zaman dilimine dağılmaktadır. Bu nedenle çilek, yetiştiricilikte riski en az olan meyvelerden biri konumundadır. Saçak köklü olan çilekler; derin, verimli, nem tutma kapasitesi yüksek, kumlu-tınlı, milli ve süzek topraklarda çok daha iyi yetişmektedirler.

Çilek fidesi seçimi yaparken; çeşidin bulunan bölgeye uygunluğuna, verimli ve hastalıklara dayanıklılığına, yola ve pazara dayanıklılığına, kuvvetli gelişim göstermesi ve kloroza dayanıklı olmasına ve pazarın aradığı çeşit olmasına bakılmaktadır. Her üründe olduğu gibi çilek üretiminde de gübreleme oldukça önemli bir faktördür. Ayrıca çileğin topraktan çok ürün kaldırmasının sebebi ise çilekten birim alanda çok fazla ürün alınmasıdır. Verimli ve kaliteli ürün almak için çiftlik gübresi ve buna ilaveten kimyasal gübrelerin verilmesi gerekmektedir.

Çileğe Hangi Gübre İyi Gelir? Böylelikle çiftlik gübresini verilme durumu bölge şartlarına göre değişmektedir. Genel olarak toprak hazırlığı sırasında ya da çilek fidesi dikiminden bir ay önce verilmektedir. Çilekte 3-4 ton/da çiftlik gübresi verilirken, kimyasal gübre verilmeden mutlaka toprak analizi yaptırılmalıdır.

Toprak analizi yapıldıktan sonra elde edilen sonuçlar doğrultusunda gereken miktar ve çeşitte gübreleme işlemi gerçekleşmektedir. Modern yetiştiricilikte kimyasal gübre olarak dikim öncesi 8-10 kg/da Triple Super fosfat verilir. 20-30 kg/da Potasyum sülfat verilmektedir. Aynı zamanda 4-5 kg/da magnezyumlu gübre veya 40-50 kg/da kompoze gübre (15-15-15) verilir. Vejetasyon döneminde ise her ay 15-20 kg/da Amonyum sülfat verilmelidir. Ya da 120 kg/yıl Amonyum nitrat verilmelidir. Toprak analiz sonucuna bakılarak duruma göre yıl içerisinde vejetasyon döneminde 8-10 kez azotlu, 20-30 kg fosforlu ve 10-15 kg potasyumlu gübre vermek verimi oldukça yükseltmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP