Karpuz Tohumunda Verimi Arttırmak

Karpuz Tohumunda Verimi Arttırmak

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:03
Karpuz Tohumunda Verimi Arttırmak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Karpuz Tohumunda Verimi Arttırmak

Karpuz Tohumunda Verimi Arttırmak. Doğal bir ortam hazırlanmalıdır. Arazinin toprak hazırlığına sonbaharda başlanılmalıdır. Sonbahar yağışlarından önce derin sürüm yapılmalıdır. Aynı zamanda dip kazan ile sert tabaka patlatılmalıdır. Aksi takdir de bitki yeterli miktarda besin maddesi alamamaktadır. Daha sonrasında kültivatör veya diskaro ile işlenerek kesekler parçalanmalıdır.

Ayrıca toprak çok kireçli ise ahır gübresiyle birlikte dekara 30-40 kilogram  kükürt verilmesi gerekmektedir. Karpuz tohumu bitkisi organik maddeyi oldukça sevmekte ve olumlu cevap vermektedir.  Karpuz tohumlarının temiz ve çimlenme oranlarının %90-95’in üzerinde olması istenmektedir. Tohumlar canlılıklarını 5 ile 8 yıl muhafaza edebilirler. Bir gramda 15-40 adet tohum bulunmaktadır. Optimum çimlenme sıcaklığı 20-25 derecedir.

Karpuz Tohumunda Verimi Arttırmak. için ikinci adım ise karpuz dikimi gerçekleştirilmelidir. Doğrudan tohum ekimi ile yapılan karpuz yetiştiriciliğinde toprak ekim öncesinde çok iyi işlenmelidir. Daha sonra 150-300 cm aralıklarla pulluk veya domuz burnu ile fazla derin olmayan sıra arasını oluşturacak çiziler açılır. Karpuz yetiştiriciliğinde sıra üzeri mesafeler 50-75 cm arasında değişir. Tohumların toprak yüzeyine kolay çıkabilmesi için aynı yere 3-4 adet tohum atılmalıdır.

Karpuz tohumu çimlenip yeşerene kadar bolca sulama ister fakat büyüme evresinde ise nemli bir ortam sağlanmalıdır. Karpuz ekilen toprağın sıcaklığı ortalama 10 veya 12 derecede kalmalıdır. Bahar sonuna doğru ise bu sıcaklığın korunması için her10 günde 1 defa olacak şekilde sulanmalıdır. Sulanan topraklarda kökler güzelce salınır ve güçlü şekilde toprağa tutunarak büyümeye başlar. Karpuzun en iyi şartlarda yetişmesi için sıcak ve nemli iklim gerekir. Kurak veya soğuk bölgeler karpuz tarımı için uygun değildir.

Karpuz Tohumunda Verimi Arttırmak. Tarlada bulunan yabancı otlar temizlenmeli ve toprağın organik madde miktarı arttırılmalıdır. Karpuzlarda tohum verimi çeşit, bitkiler arası mesafe, toprak şartları, yetiştirme veya bakım koşullarına bağlı olarak değişir. Dekardan 20-25 kg arasında tohum alınabilmektedir.

Karpuz çiçek özellikleri nedeniyle oldukça yüksek nispette yabancı tozlanma gösterir. Karpuz tohumu üretiminde çeşitler arasında mutlaka mesafe izolasyonu olmalıdır. Ayrıca farklı iki çeşit arasında tohumluk sınıflarına bağlı olarak 300 metreden başlayarak 1000 metreye kadar  mesafeler bırakılmalıdır. Aksi taktirde çeşitler yabancı tozlanma nedeni ile saflıklarını kaybederler.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP