Crimson Karpuz Tohumu Çeşitleri

Crimson Karpuz Tohumu Çeşitleri

ABONE OL
Mart 15, 2023 12:21
Crimson Karpuz Tohumu Çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Crimson Karpuz Tohumu Çeşitleri

Crimson Karpuz Tohumu Çeşitleri. Karpuz Türkiye tarımında ekonomik önemi oldukça fazla olan bir üründür. Bölgemizde karpuz yetiştirme şekli genellikle erkenciliğe yöneliktir. Alçak tüneller altında doğrudan crimson karpuz tohumu ekimi veya fideyle yetiştiricilik yapılmaktadır. Karpuz toprak istekleri bakımından derin, iyi havalanabilen, su tutma kapasitesi yüksek olan, kumlu, kumlu-tınlı bünyeye sahip topraklarda iyi gelişim göstermektedir.

Crimson Karpuz Tohumu Çeşitleri. Toprak pH’sı 6-7 arasında olması uygundur.  Crimson karpuz tohumu yetiştirilecek arazinin toprak hazırlığına sonbaharda başlanılmaktadır. Sonbahar yağışlarından önce derin sürüm yapılmaktadır. Dip kazan ile sert tabaka patlatılmaktadır.  Karpuz doğrudan tohum ekimi yapılarak da yetiştirilmektedir. Fakat fide ile yetiştiricilik yapmak erkencilik açısından büyük avantaj sağlamaktadır.

Bölgemizde genel olarak tünel uzunluğu 12-14 metre genişliği 100-120 santimetre yüksekliği 50-60 santimetre olarak tesis edilmektedir. İki tünel arası mesafe dıştan dışa 80 cm yapılmalıdır bu şekilde bitki aralarındaki iki metrelik mesafe korunmaktadır. Karpuzlarda bitkinin gelişme dönemleri göz önüne alınarak sulama yapılmalıdır. Dikimde can suyu verildikten sonra çiçeklenme dönemine kadar bitkinin su ihtiyacı azdır fakat bitki çiçeklenmeye başladığı zaman su ihtiyacı daha daha artmaktadır.

Meyve irileşme ve olgunlaşma aşamasında en üst seviyeye ulaşır. Sulama, dikkatli ve kontrollü yapılmalıdır. Fazla sulamada meyve tutumu azalır bu sebeple suyun azar azar ve sık verilmesi gerekmektedir. Tünellerin havalandırılmasına gece sıcaklığı 8-10 derece olduğu zaman sera ağızları gündüzleri yarıya kadar açılıp akşamları kapatılmalıdır. Gece sıcaklığı 12 derecenin üzerinde olduğunda sera ağızları gündüz ve gece açık bırakılmalıdır. Nisan sonu mayıs başında gece sıcaklığı 16 derece olduğu zaman plastik örtüler tamamen kaldırılmalıdır.

Crimson Karpuz Tohumu Çeşitleri.   Verimi dekarda 6-8 tondur ve bitki yapısı oldukça güçlüdür. Ortalama 12-14 kg. meyve büyüklüğüne sahiptir. Crimson karpuz tohumu iyi bir şekilde yetiştirebilmek için taban suyuna ulaşılabilen yerlerde yapılması daha verimlidir. İlk olarak verilen can suyundan sonra uzun süre sulamaya ihtiyaç olmayacaktır. Meyve oluşumundan sonra ise düzenli sulamaya geçilmelidir. Fakat fazla su verilmesi  meyve tadını ve dayanıklılığını azaltır.

Crimson  karpuzda sulama işlemi sadece irileşme döneminde olmalı hasada doğru su verilmemelidir. Crimson  karpuzun kök ve meyve kısmı hastalılar oluşturması sebebiyle sudan korunmalıdır. Meyve beyaz renk üzerine koyu yeşil çizgilerle bir desen oluşturur. Meyve eti koyu kırmızı renkli, oldukça tatlı ve gevrek yapılıdır. Ayrıca geniş adaptasyon yeteneği ile tüm ağır ve kumsal topraklara uyum sağlamaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP