Salçalık Domates Tohumu Yetiştiriciliği

Salçalık Domates Tohumu Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 14, 2023 07:46
Salçalık Domates Tohumu Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Salçalık Domates Tohumu Yetiştiriciliği

Ilık ve sıcak iklimlerde yetişen bir bitki türüdür. Soğuklardan hoşlanmamaktadır. Özellikle ılık ve sıcak bölgelerde yetiştiriciliği daha verimli ve yüksek olmaktadır. Yetiştirme döneminde sıcaklık -2°C’ye düşerse bitki tamamen zarar görmektedir.  Sıcaklığın 14°C derecenin altına düştüğü zamanda ise olgunlaşma gecikir ve verim düşmektedir.

Salçalık domates tohumu yetiştiriciliği; Domates bitkisinin büyümesi için en uygun sıcaklık 22-26°C arasında olmaktadır.  Sıcaklık 15°C’nin altına ve 35°C’nin üstüne çıktığı zaman meyve tutumunda düzensizlikler görülebilmektedir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının 8-12°C derece olması beklenmektedir.

Uzun armut şeklinde olan domates çeşididir. Meyve eti dolgun ve tohum sayısı genelde az olmaktadır. Su oranları da standart domateslerden daha azdır. Meyve merkezinde de iz bulunmaz. Etli olduklarından konserve yapımına da çok uygundurlar.

Salçalık domates tohumu, toprak bakımından çok fazla seçici olan bir bitki değildir. Kumlu topraklardan, killi topraklara kadar hemen hemen birçok toprak tipinde yetişmektedir. Ekim işlemlerine başlamadan önce yapılması gereken şey toprağı hazırlamaktır. Toprak analizleri yapıldıktan sonra bitkinin ihtiyacı olabilecek gerekli besin elementleri taban gübreleri aracılığıyla toprağa verilmektedir. Sonrasından son kez sulama yapılır ve toprak tava geldikten sonra ekim işlemine başlanabilmektedir.

Salçalık domatesler sıcaklık isteği fazla olmaktadır. Çünkü, renginin kırmızı ve sulu olması gerekmektedir. Güneşlenme isteği ise şu şekilde olmaktadır. Salçalık domates tohumu yetiştiriciliği; Domates yetiştiriciliğinde ışığın rolü çok önemli olmaktadır. En az 6 saat boyunca doğrudan güneş ışığı alan bölgelerde yetiştirilmesi gerekmektedir. Isı yüksek ancak ışık düşükse, bitki zayıf gelişir ve boya kaçar. Isının düşük, ışığın yüksek olduğu dönemlerde ise bitki gelişimi yavaşlamaktadır. Düşük ışıklanmada şiddetli meyve dökümleri görülebilir.Ancak,ışık yoğunluğunun meyvelerde askorbik asite ve domateste önemli olan kırmızı rengi veren likoopen üzerinde de etkisi olduğu anlaşılmaktadır.

Salçalık domates tohumu yetiştiriciliği; daha sivri ve kırmızı sulu olan çeşitler seçilmektedir, Çünkü, salçaya rengini veren domates çeşididir. Bu şekilde domates tarımı yapılabilir. Ayrıca, daha kaliteli ve verimli ürünler elde edilmektedir. Salçalık domatesler oldukça yaygın üretimi yapılan domatesler grubuna girmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP