Cherry Domates Gübreleme

Cherry Domates Gübreleme

ABONE OL
Mart 14, 2023 07:44
Cherry Domates Gübreleme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cherry Domates Gübreleme

Cherry domates gübreleme. Domateste gübrelemede, gübre seçiminde çok farklı olasılıklar bulunmaktadır. Tarla koşullarında granüller özel bitki besin maddelerinin suda çözünür özel bitki besin maddeleri ile birlikte uygulaması yapılabilmektedir. Ayrıca  tüm bu kombinasyonların yaprak uygulamaları için özel bitki besin maddeleri ile uygulamaları olarak yapılabilmektedir.

Üre bitki tarafından direkt olarak kullanılamaz. Ancak toprağa uygulandığında hızla hidrolize olarak amonyuma dönüşmektedir. Hidroliz öncesi ve sonrasında, üredeki aşınım veya amonyumdaki emilim nedeniyle azot miktarında kayıplar meydana gelebilmektedir. Üre elektriksel olarak nötrdür ve bu nedenle yüklü toprak katmanları tarafından emilmezler. Buna ek olarak kolaylıkla damla sulama sistemlerinde ıslak yumrulara doğru hareket ederek kök bölgesine ulaşmaktadır.

Cherry domates gübreleme.  Herhangi bir gübreleme yöntemi uygulamadan önce, alanınızın toprak durumunun kontrolünü sağlamak gerekmektedir. Bu nedenle altı aylık veya yıllık toprak analizi yapmak gerekmektedir. Her iki alan aynı değildir.  Toprak ve doku analizi sonucunu ve tarlanızın mahsul yetiştirme geçmişini bilmeden gübreleme yapmak doğru bir seçim olmayacaktır. Ancak, çok sayıda çiftçinin uyguladığı en yaygın domates gübreleme programı bulunmaktadır.

Domates tohumu  yetiştiriciliğinde bitkiler ortalama olarak hektar başı 300 kg N, 85 kg P2O5, 480 kg K2O, 30 CaO ve 18 kg MgO’ya ihtiyaç duymaktadırlar.  Genelde üreticiler 2-3 aylık yetişme döneminde gübreleme yapmaktadır. Ayrıca dikim işleminden hasat dönemine  kadar 0 ila 10 defa gübreleme yapmaktadırlar. Pek çok çiftçi dikim işleminden iki ay önce dikim sıralarına iyi yanmış gübre ile gübreleme yapmaktadırlar. Ayrıca, dikim öncesi gübreleme olarak azot içeriği yüksek olan gübre ile dikim işleminden birkaç gün önce gübreleme uygulamaktadırlar.

Cherry domates gübreleme. Çiçek salkımının açmasına kadar her üç günde bir Ca ekleyerek gübre uygulaması yapılmaktadır.   Bundan sonraki uygulamalarda, Azot-Fosfor-Potasyum oranını 1-1-2 formda olacak şekilde değiştirilmektedir. Meyvelerin olgunlaşma dönemine kadar gübre oranını tekrar 1-1-3 formda olacak şekilde değiştirirler. Bu noktadan itibaren, Potasyum seviyelerini arttırmaktadırlar. Çünkü bitkilerin büyük, iyi şekilli meyveler oluşturabilmeleri için potasyuma daha fazla ihtiyaçları bulunmaktadır.  Ancak bu gübreleme programı yapılmadan önce  toprağın besin ve pH değerlerinin kontrol edilmesi mutlaka şarttır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP