Düzağaç yaylasındaki evimin terasında her gün göz göze geldiğim karasis kalesi, M.Ö 33″de Büyük İskender Kozan”ı ele geçirmesiyle tarihi serüvenine başlamıştır.. Büyük İskenderin ölümünden sonra Kozan, B.İskenderin komutanlarından olan Selefkosların idaresine geçmiştir. Kale, Kozanın kuzeyinde ve 12 km uzaklıktadır. Dik ve yüksek bir yapıya sahiptir.
Seleukos Nikator, MÖ.294″de doğu kilikyayı denetimi altına alınca, imparatorluğunun merkezi Suriye”ye kuzeyden gelebilecek tehlikeleri önlemek üzere Kapadokya”dan Kilikya”ya
Giden yol üzerindeki bu geçidi kontrol etmek üzere bu kaleyi yaptırmıştır.
Savunma amaçlı yapıldığı gözlenen kalenin kapladığı alan içerisinde kayaların içerisine oyulan evler dikkati çeker. Bu da kalenin aynı zamanda yerleşim birimi olarakta kullanıldığını gösterir.
Karasis kalesinde bulunan fil kabartma motifi, bu kaleyi çevremizdeki kalelerden ayırır. Çünkü diğer kalelerde fil motifine rastlanmaz. Bu da bize Büyük iskenderin Hindistan seferini hatırlatır. B.İskender, Hint seferi sırasında ordusuna Hintli esirleri katmıştır. Bu esirlerin fil motifini çukurovaya taşıdığı düşünülmektedir. Daha sonra selefkoslar vasıtasıyla Kozanın kuzeyindeki karasis kalesine bu motifin yansıtıldığı büyük ihtimaldir.
Karasis kalesi, hala bu gün büyük Tarihi geçmişini içinde yaşar. Çünkü araştırılmak ve tarihe tanıklık yapmak istercesine tarih bilimi araştırıcılarına seslenir gibidir.
Kale”ye gitmek isteyen Turistlerin güzergâhı, ya gedikli köyünün taburlu mahallesi ya da kuzeyden çıkılırsa Orçan köyünün güney kesmi kaleye çıkmak için kullanılabilir.
Her an karşı karşıya yaşadığımız karasis kalesinde yaşayan insanların mücadeleleri ve yaşama azimleri aslında günümüz insanlarına örnek olacak niteliktedir. Bu yüzden uzaktan suskun olduğunu gözlemlediğimiz pek çok tarihi yapının aslında anlatılacak çok şeylerinin var olduğunu düşünüyorum. Bu tarihi eserlerin dili de ancak yine insanoğlu olacaktır. Tarihi birikimler insanlık için gelecekteki yeni icat ve üretimlerin ana kaynaklarıdır. Bu yüzden herhangi bir tarihi yapıyla karşılaştığımızda onları anlamaya çalışmak görevimiz olmalıdır. Bu bize aynı zamanda Anadolu”nun nasıl zengin bir tarihi birikiminin olduğunu gösterir.
Her gün göz göze geldiğim karasis kalesi, biliyorum anlatacak çok şeyin var. Bense kalenin ulu tepesine bakıp görkemine hayran kalıyorum. Başımı kaldırıp seni gördüğümde, selefkoslu insanların yaşadıklarını hayal ediyorum. Her şeye rağmen bana yaşamanın güzel olduğunu hatırlatıyorsun. Yine başka bir yaz ayında benim hayranlığım ve senin tevazuun devam edecek diyorum.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.